Betrek psyche bij wapenvergunning

Array

Mensen  met een  wapenvergunning  zouden jaarlijks psychologisch getoetst moeten worden. Dat zou drama’s zoals in Alphen aan den Rijn kunnen voorkomen. ‘Zo houd je een vinger aan de pols.’
De vergunningverlening voor wapens in Nederland is streng, maar de politie toetst niet of iemand psychisch in orde is en of het wel verstandig is om een vergunning af te geven. De  dader in Alphen aan den Rijn had een wapenvergunning voor vijf wapens en was lid van VDW Schietsportcentrum in Nieuwkoop. Wie een wapenvergunning aanvraagt is verplicht zich aan te sluiten bij een vereniging. Bijna 43.000 mensen zijn lid van een van de circa achthonderd schietverenigingen in Nederland.

Uit de politiesystemen blijkt dat Van der V. in 2006 tien dagen in een gesloten inrichting heeft doorgebracht, omdat hij suïcidale klachten had. Sinds een paar weken zat hij werkloos thuis, nadat hij was gestopt met zijn werk voor een uitzendbureau. Volgens de politie was hij wel down, maar was niet bekend dat hij suïcidaal was.

Jaap Timmer, politiesocioloog aan de Vrij Universiteit in Amsterdam, pleit ervoor om mensen met een wapenvergunning jaarlijks te onderzoeken op hun gedrag, en ‘of iemand psychisch wel stabiel genoeg is voor een wapenvergunning’. Volgens Timmer zou de GGZ of de GGD die toetsing kunnen doen. ‘Zo houd je een vinger aan de pols.’

Hij vindt het niet nodig om naar aanleiding van het schietdrama in Alphen aan den Rijn de wapenwet aan te passen. Timmer: ‘Nederland heeft een hele strenge wetgeving op dit gebied, veel strenger dan landen om ons heen. We zouden wel moeten kijken naar de psyche van iemand, dat ontbreekt nu.’ In Finland is zo’n onderzoek naar de mentale gesteldheid opgenomen in de nieuwe wapenwet. De politiek besloot daartoe nadat een 22-jarige student in 2008 in Kauhajoki tien mensen en zichzelf had doodgeschoten. De Finse politie mag ook bij artsen informatie inwinnen, bijvoorbeeld over het medicijngebruik van iemand.

De politie in Nederland is verplicht vuurwapenbezitters elk jaar minstens een keer te controleren. Die huisbezoeken worden door de verschillende politiekorpsen lang niet altijd uitgevoerd, zo bleek uit onderzoek van de GPD-kranten in 2008. Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen kon gisteren niet zeggen of de politie die controles inmiddels wel op orde heeft.

In het winkelcentrum waar de schietpartij plaatsvond, heeft de politie drie wapens gevonden. Onduidelijk is nog of deze onder de wapenvergunning vallen.  De  slachtoffers zijn neergeschoten  met een automatisch vuurwapen, dat sowieso verboden is in Nederland. Onderzocht wordt of  een van zijn wapens zijn omgebouwd.

Filter
Wie lid wil worden van een schietvereniging moet een Verklaring omtrent het Gedrag overleggen. Volgens Sander Duisterhof, directeur van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), komt het regelmatig voor dat die verklaringen niet worden afgegeven. ‘Onze aanvragers staan in de top-3 van weigeringen. Dat systeem filtert dus veel mensen.’

Hij schat dat circa de helft van de KNSA-leden een wapenvergunning heeft. Het is volgens hem niet de oplossing dat mensen voortaan hun wapens bewaren op de schietvereniging in plaats van thuis. ‘Dat brengt grote risico’s met zich mee. Denk aan die inbraak bij een schietvereniging in Amsterdam waar ongeveer 250 vuurwapens werden gestolen.’

Vorige week hield de politie in Amersfoort zeven leden van een schietclub aan, omdat ze met verboden volautomatische machinepistolen schoten op de schietbaan. Slechts drie van hen bleken lid van de schietclub. Hoe dat kon, is onduidelijk.

Bron: DePers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen