Luchtwegproblematiek: Risico’s van brandrook vaak onderschat

Array

Blootstelling aan rook van branden – risico’s vaak onderschat Frans Greven onderzocht de gezondheidseffecten van het inademen van rook, zowel bij brandweerlieden als bij de algemene bevolking. Bij onderzoek naar de gevolgen van het inademen van rook bij een brand in een chemische opslagplaats in Drachten, werden een aantal gevallen geconstateerd van Reactive Airways Dysfunction Syndrome (RADS), een vorm van astma die veroorzaakt wordt door irriterende stoffen. Met deze resultaten is het duidelijk dat in geval van branden zoals bij Moerdijk rekening gehouden moet worden met RADS. De brandweerlieden uit het onderzoek van Greven lieten na het vaker inademen van relatief lage concentraties rook van branden een toegenomen prikkelbaarheid van de luchtwegen zien. Vooral mensen met een allergie blijken hiervoor gevoelig te zijn. Dit verschijnsel treedt niet alleen op bij branden van chemisch afval maar ook bij “gewone” branden, zoals woningbranden en natuurbranden. Greven ontdekte dat na een acute blootstelling aan rook ontstekingsverschijnselen optreden, bijvoorbeeld in opgehoest slijm en in het bloed.
De ontstekingsverschijnselen in het bloed waren drie maanden later nog steeds aanwezig. Dit doet vermoeden dat de kans op gezondheidseffecten bij branden onderschat wordt in de publieke en bedrijfsgezondheidszorg. Praktisch gezien is een reductie van blootstelling aan rook bij branden relatief gemakkelijk te realiseren wanneer de bevolking en de hulpverleners worden ingelicht over deze gezondheidseffecten en wanneer de mogelijkheden worden verruimd om de blootstelling aan rook te verminderen.

26-04-2011, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Frans Greven, Diergeneeskunde
Proefschrift: Respiratory effects of fire smoke exposure in firefighters and the general population
Promotor 1: Prof.dr. D.J.J. Heederik
Promotor 2: Prof. Dr. H.A.M. Kerstjens

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen