Aanpak infecties met e-learning

Een samenwerking met onder andere hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss en de Belgische hygiene-arts Anne Simon, introduceert e-learning voor handhygiene. Nog altijd lopen jaarlijks ongeveer 74.000 Nederlandse ziekenhuispatienten een zorggerelateerde infectie op. Het gevolg: langere opnameduur, ernstige complicaties en hoge, onvoorziene extra kosten. Goede handhygiene is één van de meest eenvoudige, effectieve manieren om infecties te voorkomen. De e-learning Handhygiene is gericht op verbetering van gedrag en vaardigheden van zorgverleners en is mede ontwikkeld door Quality4care en The Competence Group (TCG).

Gedrag verbeteren
Het niet-naleven van handhygiene voorschriften is een hardnekkig en veelvoorkomend probleem. Zorggerelateerde infecties zijn deels te voorkomen als zorgverleners de voorschriften voor handhygiene beter naleven, de zogenaamde compliance. Indien men aan deze compliance voldoet kan 30% van alle zorggerelateerde infecties worden voorkomen. De e-learning training Handhygiene is ontwikkeld voor zorgverleners die in aanraking komen met patienten of clienten, zoals verpleegkundigen, verloskundigen en verzorgenden in de VV&T-sector. Omdat het lesmateriaal via internet kan worden gevolgd, kunnen zij de training volgen waar en wanneer dat het beste uitkomt. De initiatiefnemers willen met deze training een substantiele bijdrage leveren aan het verbeteren van de compliance voor handhygiene in Nederlandse en Belgische zorginstellingen. Via de website van het Zorg Leren e-learning netwerk is de eerste demo van de training Handhygiene te zien.

Recente artikelen