Ons bewustzijn is inefficiënt en ineffectief

Array

VU-hoogleraar uit Florida biedt nieuwe inzichten over het bewustzijn
Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het bewustzijn inefficient en ineffectief blijkt als het gaat om het controleren van handelingen. Ook blijkt het bewustzijn niet bijzonder nuttig te zijn bij de beleving van de omgeving. Professor Roy Baumeister spreekt 27 april zijn oratie uit over dit veelbesproken onderwerp. Baumeister is naast professor aan de Florida State University ook bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In zijn oratie getiteld The why, what and how of human consciousness bespreekt Roy Baumeister experimenteel onderzoek waarbij manipulaties van het bewustzijn het menselijk handelen beïnvloeden. Zijn lezing biedt nieuwe inzichten over tot de rol van het bewustzijn: wat kan het wel en wat kan het juist niet? En wat kan het bewustzijn beter dan het onderbewustzijn? De primaire functie van het bewustzijn, zo stelt Baumeister, is niet het controleren van handelingen, maar het verbinden van de mens met zijn of haar sociale en culturele omgeving.

De oratie vindt plaats op woensdag 27 april om 15.45 in de aula van de Vrije Universiteit. De voertaal is Engels.

Recente artikelen