De polikliniek hoort bij het ziekenhuis: Nee
ArrayOp de polikliniek verschijnen verschillende groepen van patienten:
1. Spoedpatienten, veelal eerst gezien door een huisartsenpost (HAP). Gezocht wordt naar een passende bekostiging met gelijke tarieven voor gelijke behandeling in eerstelijn, HAP en Spoedeisende Hulpafdeling 2. Chronische zieken, die meer en meer via een keten DBC worden betaald. Gezocht wordt verder naar een systeem van anderhalfde lijn met aparte tarieven voor korte (telefonische) consultaties en overlegvormen buiten het ziekenhuis.
3. Zwangere vrouwen die meer en meer via in een verloskundig samenwerkingsverband worden begeleid en waarbij de bevalling plaatsvindt thuis, in een verloskundig centrum onder verantwoordelijkheid van een eerstelijnsverloskundige of in een ziekenhuis. De NZA bereidt een keten-DBC voor alle zorg tijdens zwangerschap en bevalling voor.
4. Patienten waarvoor huisartsen aanvullende diagnostiek behoeven zoals bloedonderzoek, een echo, röntgenfoto, MRI of CT scan. Zij willen alleen een diagnostisch advies en soms zelfs dat niet. Want diagnostische uitslagen kunnen ze ook vaak zelf interpreteren. Het openen van een DBC is niet nodig bij deze groep patienten.
Veranderingen in de bekostiging van de poliklinische zorg voor deze vier grote groepen patienten worden thans allerwege bepleit om daardoor eerste en tweedelijn te integreren. Vroeger was ik voorstander om DBC’s op de polikliniek te openen. Mijn betrokkenheid bij zorginnovaties rond de vier groepen doet mij aarzelen. Mijn internationale gedachtenwisselingen over DBC’s versterken mijn aarzeling. Want de polikliniek hoort bij de eerstelijn en de methode van bekostiging moet dat stimuleren. Maar de redenering in het bericht hierboven is ook waar. Zijn er lezers die hun overtuigingen of aarzelingen daarin willen delen in deze nieuwsbrief? Schrijf dan een mail naar ondergetekende via [email protected] Tot zover dit bericht.
Op 20 mei organiseert het Julius Centrum een congres over financiele innovatie onder de titel ‘Samen innoveren loont’. Dan komen ook het vraagstuk van de beste bekostiging van poliklinieken aan de orde. Wilt u naar dit congres? Wilt u weten welke mogelijkheden er in de komende jaren wel en niet zijn voor de bekostiging van uw innovatie? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’ lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers