Diëtisten hebben imagoprobleem

Op 2 mei (surf ook  naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Nieuwsbrieven’) opende ik met de kop ‘Dietisten, waar blijven jullie’?. Daarin rapporteerde ik de voor mij verrassende negatieve ervaringen met dietisten in een van de Julius masterclasses. Marleen de  Bruin is leidinggevend dietiste op het UMC Utrecht. Zij mailt: ‘Ik weet (ondertussen gepokt en gemazzeld op het gebied van ons imagoprobleem) dat genuanceerde boodschappen moeizaam overkomen.

Nee inderdaad, dietisten verkopen geen sexy boodschappen om me maar even in marketing termen uit te drukken. Wij ‘verzinnen’ geen dr. Frank dieten, sapkuren of leuke media hypes. Wij proberen een onderbouwde behandeling toe te passen bij patienten met echte ziekten (waaronder je van mij ook obesitas mag scharen) en dat vraagt meer dan vluchtige boodschappen die leuk scoren in de media. Dat vraagt ook meer dan een dieet uit de kast trekken of even iemand vertellen wat hij wel of niet mag.

Vaak genoeg word ik geconfronteerd met zorgprofessionals of geldverstrekkers die, gevoed door de media- boodschappen een beeld  hebben van wat dietisten doen of zouden moeten doen. Hoeveel van deze leidinggevende zorgprofessionals hebben wel eens een spreekuur met een dietist meegelopen? Hoeveel van deze leidinggevende zorgprofessionals willen alleen dietisten in hun zorgketen opnemen tegen afbraak tarieven? Hoeveel van deze leidinggevende zorgprofessionals zijn bereid om groepsactiviteiten tegen redelijke tarieven in te kopen?En hoe zit het met de bereidheid om te investeren in de ontwikkeling van paramedische beroepsgroepen in het algemeen?

Het is voor leidinggevende zorgprofessionals tegenwoordig wel eens slikken als dietisten zich zakelijk opstellen en niet eindeloos voor noppes blijven faciliteren en ook een goede boterham willen verdienen. Binnen de dietetiek in Nederland wordt met weinig middelen, veel inzet en veel energie hard gewerkt aan kwaliteit van handelen op diverse fronten. Multidisciplinair, evidence based en methodisch handelen staan hierbij voorop. Internationaal draaien we aan de top mee. Ik begrijp uit het bericht dat dit helaas niet breed wordt onderkend. Wat betreft dat zelfmanagement en webbased applicaties. Kijk maar even naar www.dieetspel.nl een product van eigen bodem.’

Tot zover Marleen de Bruin. Zij is een van de vele dietisten die reageerden op het bericht. Ik heb de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Dietisten aangeboden op het Julius congres over recente ontwikkelingen in de chronische zorg op vrijdag 1 juli brochures in de congresmap op te nemen. In volgende masterclasses over eerstelijn en over chronische zorg gaan we extra aandacht besteden aan dietisten. Dat is kennelijk nodig. Tot zover dit bericht. Wilt u ook naar dat congres over chronische zorg? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ?Aankomende congressen’ en lees in de uitgebreide brochure over internationale inleidingen, workshops, overgewicht en  dieten. Meld u aan en verklein uw vooroordelen.

Guus Schrijvers