Voorbruinen biedt ook bescherming tegen de zon

Array

Door geleidelijke gewenning van de huid aan de ultraviolette straling van de zon wordt effectieve natuurlijke bescherming opgebouwd
Geleidelijke gewenning van de huid aan UV-straling uit zonlicht door gematigd voorbruinen heeft een beschermend effect. Uit onderzoek is herhaaldelijk gebleken dat gestaag zonnen onder de erytheemdrempel (wanneer de huid rood begint te worden) belangrijk bijdraagt aan de opbouw van natuurlijke zelfbeschermingsmechanismen van het menselijk lichaam tegen overmatige blootstelling aan UV-straling. Met pigmentatie en de opbouw van een verdikking van de buitenste laag van de opperhuid, de stratum corneum – wordt een effectieve dermatologische barrière opgebouwd tegen de schadelijke effecten van straling. Dit natuurlijke effect is vergelijkbaar met bescherming door zonnebrandcrème. “Door gedurende drie tot vier weken regelmatig te zonnen wordt het die bescherming volledig ontwikkeld. De verdikte stratum corneum is beter in staat om UVB-licht te absorberen en te voorkomen dat het de rest van de opperhuid penetreert, aldus Ad Brand van Sunlight Research Forum. “Bovendien”, vervolgt Brand, neemt door zonnestraling de productie van het pigment melanine toe. Dit huidpigment vormt onder de stratum corneum nog een beschermingslaag tegen UV-straling. Melanine is ook de stof die de huid kleurt. Hoe meer melanine is opgeslagen, hoe donkerder de huid zal kleuren”, zegt Ad Brand.
“Gematigd buiten of in een solarium voorbruinen leidt dus tot meer bescherming tegen de zon; het activeert de zelfbescherming van de huid tegen de UV-stralen van het zonlicht”. Brand beveelt aan om kort voor een strandvakantie drie tot vier weken de tijd te nemen om de opbouw van het natuurlijke huid bescherming mechanisme, en een verhoogde melanineproductie te garanderen, en hij waarschuwt: “Wie de huid plotseling en onvoorbereid overmatig aan UV-straling blootstelt, riskeert zonnebrand en verhoogt het risico op huidkanker.”

Bron: Sunlight Research Forum

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een non-profit organisatie die gevestigd is in Nederland. Haar doel is om de meest recente medische en wetenschappelijke inzichten over de gevolgen voor mensen van matige blootstelling aan UV-straling voor een breed publiek beschikbaar te maken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen