Resistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis

Array

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft op zijn intensive care te maken met een bijzondere multiresistente bacterie, de Oxa48 producerende Klebsiella. Drie patienten op de ic dragen de bacterie bij zich. Op de verpleegafdeling liggen twee patienten die de bacterie bij zich dragen. Zij liggen allen in strikte isolatie.

Het Maasstad Ziekenhuis onderkent de ernst van de situatie en doet er alles aan om verspreiding van de bacterie te voorkomen. De betrokken patienten liggen sinds twee maanden in strikte isolatie en worden volgens landelijke hygieneprotocollen verzorgd.

Het Maasstad Ziekenhuis had vorige week oudere testmaterialen van patienten die de afgelopen jaren in het ziekenhuis hebben gelegen onderzocht, om te kijken of meer mensen tijdens hun opname besmet zijn geraakt met de Oxa48 producerende Klebsiella. Het spoor van de Oxa48 producerende Klebsiella loopt tot oktober 2010

Het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIB) van RIVM zal deze oude testmaterialen opnieuw onder de loep nemen. Bovendien wordt samen met het CIB gekeken wat er is gebeurd met de uit het ziekenhuis ontslagen mensen die mogelijk besmet zijn geraakt door de bacterie.

De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de Klebsiella bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. Hij is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en andere soorten antibiotica. Deze bacterie komt tot op heden nauwelijks voor in Nederland. Het Maasstad Ziekenhuis, het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond willen voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt.

Patienten kunnen het ziekenhuis veilig blijven bezoeken, zowel voor een polikliniekbezoek als voor een opname. Patienten die vragen hebben, kunnen bellen met het informatienummer van het ziekenhuis: 010-2914280.

Recente artikelen