Stoppen met roken uit het basispakket is maatschappelijk onverantwoord

Array
Het was hét zorgnieuws in 2010: stoppen met roken zou in het basispakket komen.
“En dat kwám het ook”, blikt Henk van Haren van Prostop terug. “Maar tot onze verbijstering en die van miljoenen rokers in Nederland die willen stoppen, wil onze Minister van Volksgezondheid Edith Schippers stoppen met roken weer uit het basispakket halen. Een onverantwoorde beslissing die uiteindelijk de dood zal betekenen van veel Nederlanders. Ik kan het helaas niet anders formuleren”, aldus een geemotioneerde Henk van Haren.

Van Haren heeft een helder en overtuigend betoog: “Ieder jaar sterven er circa 20.000 mensen aan de directe gevolgen van roken. Stel je even voor: dat is het héle Gelredome met mensen gevuld die dus het concert van bijvoorbeeld Marco Borsato in datzelfde stadion het jaar daarop niet meer halen! Dat zijn cijfers die je toch niet wilt zien in onze huidige westerse beschaving? Stoppen met roken uit het basispakket halen is dan ook niet alleen maatschappelijk onverantwoord maar ook politiek niet te verkopen, aldus Henk van Haren, directeur van Prostop. Hij leidt de grootste stoppen met roken organisatie van Nederland.

Alles draait om accijnzen en btw
Van Haren kent de verwerpelijke gedachte achter de beslissing om stoppen met roken abrupt weer uit het basispakket te halen: “In deze tijden van extreme bezuinigingen is het een pure geldkwestie en niet wat Schippers beweert dat er te veel mensen gebruik van de basisverzekering maken als het aankomt op stoppen met roken. De roker is ook anno 2011 voor de Nederlandse staat een heuse melkkoe. Rokers leveren namelijk jaarlijks ruim 2 miljard euro aan accijns en belasting op, de schatkist vaart wel bij al dat gerook. Dus waarom ontmoedigen? Ik reken het makkelijk voor: op een pakje sigaretten zit 73 procent accijns en btw, op een pakje shag 66,6 procent. Een nog groter bijkomend voordeel is dat de roker gemiddeld zo’n 10 tot 13 jaar korter leeft en dat scheelt de overheid aan AOW. Een exact bedrag is niet bekend maar het zullen miljarden zijn. Met andere woorden: een dode roker is geen onruststoker voor de overheid! Voor de huidige regering telt een mensenleven niet, maar wel de centjes van de roker.”

Oplossing is simpel
Een roker heeft professionele hulp nodig stelt Henk van Haren: “Dit maakt de stopkans met factor 10 hoger en een roker zal eerder hulp vragen wanneer stoppen met roken niet betaalt dient te worden uit de eigen zak. Het is heel simpel. Maak een pakje sigaretten duurder en bekostig daarmee het stoppen met roken in het basispakket. Dan heb je voor iedereen een win win situatie.”

Dit is een origineel bericht van Prostop Therapie B.V.
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen