Amphia levert waardevolle bijdrage aan pijnbehandeling

Het herkennen en behandelen van zenuwpijn is voor huisartsen in Nederland gemakkelijker gemaakt door Rob van Seventer. Deze anesthesioloog van het Amphia Ziekenhuis heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zenuwpijn en promoveert vandaag, 16 juni, aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Mede dankzij zijn proefschrift is nu een vragenlijst in verschillende talen beschikbaar, die helpt bij het analyseren van de aard van pijn.

De benadering en behandeling van pijn is de laatste decennia behoorlijk veranderd. In de jaren vijftig zag men pijn als symptoom van een ziekte, zoals koorts. Pas sinds de laatste jaren wordt pijn als zelfstandige ziekte gezien. “Pijn valt uiteen in twee categorieen,” legt Van Seventer uit. “Pijn als waarschuwing, bijvoorbeeld bij het voelen van heet water en pijn als gevolg van letsel aan het zenuwstelsel.” Dit laatste wordt zenuwpijn genoemd en is chronisch van aard. “Je voelt pijn, zonder dat daar een directe oorzaak voor is.” Deze pijn is ongevoelig voor de gebruikelijke pijnstillers en maakt het moeilijk te behandelen. Reden voor Van Seventer om juist naar deze specifieke vorm van pijn onderzoek te doen.

Onderzoek
Van Seventer heeft zich voor zijn promotieonderzoek verdiept in verschillende soorten medicatie voor zenuwpijn. Daarnaast heeft hij de gevolgen van zenuwpijn en de effecten van medicatie op de kwaliteit van het leven in beeld gebracht. “Slecht slapen, depressies, angst en onrust komen vaak voor bij mensen met zenuwpijn en dat beïnvloedt hun dagelijks functioneren. Daarom is het belangrijk om bij de behandeling ook hier oog voor te hebben,” benadrukt hij. Tot slot is dankzij Van Seventer nu nationaal en internationaal een vragenlijst beschikbaar die huisartsen helpt bij de diagnose van pijn bij een patient.

Carrière
Rob van Seventer is in 1977 begonnen als anesthesioloog in Breda en heeft zich gespecialiseerd in pijn. Hij stond aan de basis van het eerste Pijnbehandelcentrum in Nederland. Dit Pijnbehandelcentrum van het Amphia Ziekenhuis is uitgegroeid tot veruit de grootste van Nederland. “Om aan de top te blijven wordt door Amphia volop geïnvesteerd in onderzoek en opleidingen rondom pijnbehandeling. Waarschijnlijk zal ik hier geen deel meer van uitmaken.” Van Seventer bereikt dit jaar namelijk de pensioengerechtigde leeftijd. “Mijn promotieonderzoek vormt hiermee een mooi sluitstuk van mijn carrière in de pijngeneeskunde en inspireert hopelijk mijn opvolgers om mee verder te gaan.”

Amphia
Als een van de 27 Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) in Nederland wil Amphia een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Promotieonderzoek is hier een belangrijk onderdeel van. “Wetenschap vraagt om deskundigheid en innovatief vermogen. Deze eigenschappen worden in Amphia nadrukkelijk gestimuleerd,” vertelt Hans Meij, directeur Innovatie van Amphia. “Ziektebeelden ontwikkelen zich en dagelijks komen er nieuwe aandoeningen bij. Dat vraagt om een continue alertheid en gedrevenheid van professionals. Dit proefschrift is hier een sprekend voorbeeld van en wij zijn trots op deze waardevolle prestatie voor de gezondheidszorg door Rob van Seventer.”

Recente artikelen