Effect van een landelijke vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker zichtbaar

0
272

Voor de eerste keer is in een studie het effect van een landelijke vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker aangetoond.
Al binnen 3 jaar na start van de vaccinatiecampagne is onder meisjes jonger dan 18 jaar een halvering te zien van de meer ernstige voorstadia van baarmoederhalskanker (CIN2 of ernstiger), zo blijkt uit de analyse van de vaccinatiecampagne in Australie. In dat land is tussen 2007 en 2009 een vaccinatiecampagne gestart voor alle vrouwen tussen 12 en 26 jaar met het vaccin. In de studie is gekeken naar de trends in het voorkomen van de verschillende voorstadia van baarmoederhalskanker. Aanvullend onderzoek is nodig om onomstotelijk vast te stellen dat dit effect uitsluitend aan vaccinatie is toe te schrijven.

 

The Lancet heeft vandaag over dit nieuws een persbericht uitgebracht; de link naar het originele artikel in The Lancet is: http://press.thelancet.com/hpvaus.pdf . De abstract is te vinden onder de volgende link: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60551-5/abstract .

Bron: Sanofi Pasteur MSD