Nieuwste behandelmethoden bij slijtage van het netvlies

Oogarts Karen van Lent  in ‘Dokter op Dinsdag’ over :
In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ houdt oogarts Karen van Lent  op dinsdag 28 juni 2011 een praatje over maculadegeneratie. De macula is het centrale deel van het netvlies. Bij het ouder worden kan slijtage optreden, waardoor mensen waziger gaan zien. Ook kunnen vervormingen optreden, zoals bij een lachspiegel. Vroegtijdig ingrijpen kan onnodig leed voorkomen. De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

Slijtage
Voor de meeste mensen hoort een (lees)bril bij het ouder worden. Regelmatig heb je een sterkere bril nodig, maar zolang je daar nog goed mee kunt zien, is er wat de oogarts betreft weinig aan de hand. Bij sommige mensen blijft het beeld echter  wazig of vervormd. Dan kan sprake zijn van slijtage van het centrale deel van het netvlies, oftewel maculadegeneratie. Met een medische behandeling zijn dan vaak goede resultaten te bereiken, helaas niet altijd. Belangrijk is, dat je er vroeg bij bent. Dokter Van Lent bespreekt op 28 juni de verschillende behandelmethoden. Ook vertelt zij het een en ander over de nieuwste resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt naast de genetische aanleg ook de levensstijl van mensen een belangrijke invloed te hebben op het functioneren van het oog. Een bepaalde voeding en stoppen met roken kunnen gunstige effecten hebben.

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.