Mogelijk besmette fenegriekzaden verkocht bij twee Limburgse tuincentra

0
238

Consumenten die fenegriekzaden en zadenmixen met fenegriek hebben gekocht bij Tuincentrum Peeters in Arcen of bij Tuincentrum Daniels in Vlodrop, worden geadviseerd de producten niet te gebruiken maar terug te brengen naar de winkel of weg te gooien. Dat geldt ook voor de ontkiemde groenten van de bewuste producten. Uit Europees traceringsonderzoek blijkt dat beide tuincentra de zaden hebben afgenomen van een Duits bedrijf waar fenegriekzaden zijn verhandeld die mogelijk besmet waren met de schadelijke EHEC bacterie. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft de nog aanwezige producten bij de tuincentra meegenomen en onderzoekt deze de komende week op sporen van de schadelijke bacterie.

Voorzorgsmaatregel
De terughaalactie is een voorzorgsmaatregel en uit het bemonsteringsonderzoek van de nVWA moet blijken of er sprake is van besmetting. De tuincentra hebben in totaal 50 productverpakkingen met daarin 30 gram zaden geleverd gekregen uit Duitsland. 19 stuks waren nog niet verkocht en zijn bemonsterd door de nVWA, de overige 31 producten zijn verkocht aan consumenten. De tuincentra zullen waar mogelijk afnemers informeren en oproepen het product terug te brengen of weg te gooien.

Het gaat om de producten `Keimsprossen Asia-Mishung’ en `Keimsprossen Bockhornklee’, beide verkocht onder de merknaam Sperli. De nVWA blijft onderzoeken of nog meer fenegriekzaden die door Europa zijn aangemerkt als mogelijke besmettingsbron, zijn verkocht in Nederland.

Rauwe kiemgroenten
Eerder is het advies al gegeven om geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. Ook blijft het advies aan de consument de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten van kracht. De schadelijke bacterie wordt gedood door de rauwe kiemgroente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70°C. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende.

Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. Dat geldt ook voor mensen die in horecagelegenheden dergelijke groenten op hun bord hebben gehad.

Etiket Sprossen

Afbeelding 1 – Etiket Sprossen

Etiket Mix

Afbeelding 2 – Etiket Mix

Meer informatie:

– dossier Escherichia coli (STEC, EHEC)

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46. Consumenten en bedrijven kunnen bellen met (0800) 0488.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Bron: VWA

Vorig artikelAlzheimer betrouwbaarder te voorspellen
Volgend artikelNieuwe CAO voor zorgverzekeraars
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.