Intensive Care Gelre Apeldoorn gesloten door schimmel

0
249

De afdeling Intensive Care van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn is tijdelijk elders in het ziekenhuisgebouw gehuisvest. De reden hiervoor is dat de afdeling in de afgelopen weken te maken heeft gehad met een groter aantal patienten met een Aspergillus-infectie dan gebruikelijk. Op dit moment is nog niet bekend wat de bron is van de besmetting. Hiernaar wordt op dit moment een grondig onderzoek verricht.

Aspergillus is een schimmel, die overal voorkomt: in ieder huis, op oud brood, in groente- en tuinafval, op hout, in hooi, in de grond, in water en ook in de buitenlucht. Aspergillussporen kunnen meeliften met stofdeeltjes, die zowel in huis als buitenshuis kunnen voorkomen. Met name bij patienten met een sterk verminderde weerstand kan Aspergillus infecties veroorzaken, voornamelijk in de longen. Vooral als het erg droog is – zoals in de afgelopen weken het geval is geweest – zijn er veel sporen van Aspergillus in de buitenlucht.

De afdeling Intensive Care is tijdelijk gehuisvest in het Operatiekamercomplex, zodat de continuïteit van de zorg is gewaarborgd. Daarnaast is een beperkt aantal patienten overgeplaatst naar IC-afdelingen in andere ziekenhuizen in de regio. Uiteraard is de IGZ op de hoogte gesteld.

Bron: Gelre ziekenhuizen