Medische hulp Zweden goed geregeld

0
232

Zeven van de tien Nederlanders is bezorgd over de medische hulp op hun vakantiebestemming, zo blijkt uit onderzoek van communicatiebureau Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare. Wie Zweden kiest, kan echter gerust op vakantie.
Medisch personeel in Zweden spreekt doorgaans erg goed Engels en soms Duits. De afgelopen jaren zijn er met enige regelmaat bovendien Nederlandse verpleegkundigen aan de slag gegaan bij meerdere Zweedse ziekenhuizen. Er zijn zelfs Nederlandse dierenartsen actief, zoals in het bij Nederlanders populaire Värmland in Midwest-Zweden.

Normale en acute medische zorg in Zweden is regionaal georganiseerd, waarbij de rijksdienst Socialstyrelsen voortdurend toetst op handhaving van kwaliteit, hygiene en niveau. De route naar ziekenhuizen (sjukhus, tevens voorzien van een rood kruis) of zorgposten (vårdcentralen) staat op snelwegborden al aangegeven. Akut betekent acuut (= Eerste hulp).

In dorpen die te klein zijn voor grote medische voorzieningen, is dikwijls bewegwijzering naar de lokale arts (läkare) en de tandarts (tandläkare). Ook de ruim 1100 apotheken (apoteket) staan goed aangegeven. Ze hebben behalve het logo van de eigen keten, altijd een groen kruis aan de gevel of op de deur.

Sinds november 2009 kunnen pijnstillers en verzorgende middelen waarvoor geen doktersbriefje nodig is, ook bij de meeste supermarkten en pompstations worden gekocht. In het hele land zijn er daardoor ruim 6.000 verkooppunten van zogenoemde receptvrije medicijnen bijgekomen. Veel Zweedse woorden lijken op Nederlandse woorden (insectenbeet = insektsbett; diarree = diarré); het personeel in supermarkten en bij pompstations spreekt vaak ook goed Engels.

112 is ook in Zweden het alarmnummer voor de hulpdiensten en dit nummer is doorgaans gewoon met de eigen mobiele telefoon gratis te bereiken, ook voor wie geen Zweeds telefonie-abonnement heeft. Zweden kent drie grote en een aantal kleinere mobiele netwerkproviders, waardoor er bijna altijd wel een verbinding is.

Zweden is uitgestrekt – circa 1600 bij 500 kilometer – en om mensen in de meer afgelegen locaties snel te kunnen bereiken, staan er over het land verspreid ambulancehelikopters. Die vervoeren ook gewonden naar ziekenhuizen. Luchtmacht- en privé-helicopters springen desnoods bij. Veel doorgaande wegen zijn zo gemaakt dat ze als start- en landingsbaan voor grotere vliegtuigen kunnen dienen.

Prijzen voor medicijnen en verzorgende middelen zijn 10 tot 25 procent duurder dan in Nederland. Wie echter voor vertrek naar Zweden een zogenoemd E-111-formulier bij zijn zorgverzekeraar aanvraagt en dit meeneemt, kan doorgaans gratis gebruik maken van de Zweedse medische zorg (op tandarts na). Stuur eventuele kassabonnen in Nederland naar de verzekeraar, vergeet de reisverzekering niet en als vakantieganger kun je in Zweden onbezorgd genieten.

Info: www.visitsweden.com

Vorig artikelGezond gebit is goed voor het hart
Volgend artikelWerkgelegenheid zorg groeit spectaculair
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.