Met iedere 10 centimeter boven de 1.52 stijgt het risico op kanker met 16 procent

Array

Lange vrouwen lopen een grotere kans op tien verschillende soorten kanker. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek aan de universiteit van Oxford. Wetenschappers bestudeerden maar liefst meer dan één miljoen vrouwen. Ze ontdekten dat vrouwen die langer waren dan 1,52 meter een groter risico liepen op kanker. En hoe langer vrouwen waren, hoe groter dat risico werd. Voor elke tien centimeter die de vrouwen langer waren dan 1,52 meter nam de kans op kanker met zestien procent toe. Experts zeggen wel dat lange mensen zich niet al teveel zorgen moeten maken. Lengte zou slechts voor een klein deel invloed hebben op het risico op kanker. Er zijn nog veel meer factoren (zoals bijvoorbeeld gewicht en dieet) die een rol spelen.

Een miljoen Engelse vrouwen werden van 1996 tot 2001 door de onderzoekers gevolgd. Dit geldt niet voor alle kankersoorten. Het gaat om 10 soorten van kanker: huidkanker, nierkanker, darmkanker, borstkanker, leukemie, baarmoederkanker, rectale kanker, Non-Hodgkinlymfoon, eierstokkanker. Het onderzoek was geconcentreerd op vrouwen, maar de wetenschappers weten bijna zeker dat het ook geldt voor mannen. Waarom lange mensen een groter risico lopen op het krijgen van kanker is nog niet duidelijk. Moeten lange mensen zich nu zorgen gaan maken? Nee, zeggen de onderzoekers, lengte speelt maar een kleine rol, een slecht voedingspatroon, overgewicht, roken en drinken spelen nog steeds een grote rol in het ontstaan van kanker. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrijft ‘The Lancet Oncology’.

Hoe het komt dat langere mensen een grotere kans hebben op kanker is onduidelijk. Hoe het precies zit, is echter onduidelijk. Mogelijk hebben chemische stoffen die de groei regelen ook invloed op de vorming van tumoren. En mensen die langer zijn, maken mogelijk meer cellen aan een vergroten zo hun kans op mutaties. Dat zou ook verklaren waarom kanker steeds meer terrein wint: mensen worden steeds langer.
De wetenschappers hopen dat uit te vinden en zo meer te weten te komen over het ontstaan van kanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen