Door de verhuizing verslapte de aandacht voor infectiepreventie bij het Maasstad Ziekenhuis
ArrayDe verhuizing van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam was een van de oorzaken van de uitbraak van de multiresistente klebsiella bacterie.Dat zegt directeur Paul Smits donderdag in het AD.Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam verhuisde op 17 mei van de oude naar de nieuwe locatie. Tot nu toe zijn 27 mensen overleden die met de bacterie in aanraking kwamen. De verhuizing in mei heeft het personeel afgeleid waardoor er minder aandacht was voor infectiepreventie. Daardoor zijn de waarschuwingen over de bacterie van het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis tot drie keer toe bij het Maasstad Ziekenhuis onvoldoende adequaat opgepakt. De betrokken medewerkers zijn niet gestraft.
De redactie van MedicalFacts vindt de uitspraken van Smits opmerkelijk en nam contact op met een van de arts-microbiologen van het ziekenhuis dat de melding deed. “ Juist die verhuizing had ze in 1 klap van deze bacterie af kunnen helpen…als ze kordaat waren geweest. Smits wijst de laboranten aan als verantwoordelijk voor de uitbreiding van infectie met de klebsiella oxa -48 maar de melding op o.a. 7 april van het Slotervaart is Melding is geweest naar de arts-microbiologen (leidinggevenden) en niet naar de laboranten. Laboranten signaleren hooguit. Daarnaast is op op 8 en 15 april jl. door het Slotervaart de melding gedaan aan de arts-microbiologen over de bacterie. Dus het kan niet de verantwoordelijkheid zijn geweest van de laboranten.”
STAND VAN ZAKEN
Een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de bacterie bij het overlijden van de patienten.
Op verzoek van de Raad van Toezicht van het Maasstad Ziekenhuis zal Marc Bonten zijn visie geven op de recente gebeurtenissen.
Extra aandacht voor de hygienemaatregelen en de naleving daarvan.
Tweederde van de 143 extra verdachte patienten is gebeld, vandaag wordt de resterende groep gebeld en worden alle kweektesten per post opgestuurd.
Directeur Paul Smits zegt zelf ook door de hectiek pas eind mei van de waarschuwing te hebben gehoord. Ook zegt hij in de krant dat ondermaatse hygiene heeft bijgedragen aan de uitbraak en dat hij te laat werd gewaarschuwd door de microbiologen in het ziekenhuis.Volgens Smits zijn het goede laboranten.
In september worden de resultaten van een onderzoek naar de epidemie bekend en worden mogelijk maatregelen getroffen.
Op 26 juli 2011 stelde het Maasstad Ziekenhuis de volgende stand van zaken vast: 78 dragers van de multiresistente bacterie, 27 overleden personen en 1967 verdachte patienten. Ten opzichte van 21 juli betekent dit een stijging van 8 dragers, 2 overleden personen en 143 verdachte patienten. Een toename van dragers betekent automatisch meer verdachte patienten, omdat zij in de nabijheid zijn geweest van de dragers. Gezien de lopende kweektesten en onderzoeken zullen de aantallen de komende tijd toenemen. Het aantal dragers van de bacterie is toegenomen van 70 naar 78 patienten
– Van deze 78 patienten zijn in totaal 27 patienten overleden. Het betekent niet dat deze 27 patienten zijn overleden door de bacterie. Onderzocht wordt wat de rol van de bacterie bij het overlijden van de patienten is.
– Van de 78 patienten zijn op dit moment nog 8 patienten in het ziekenhuis, die geïsoleerd worden verpleegd.
Het aantal mensen dat op een kamer heeft gelegen met de 78 dragers van de bacterie is toegenomen van 1824 naar 1967 mensen. De 143 extra mensen ontvangen vandaag een kweektest per post.
– Op dit moment zijn er 43 patienten geïsoleerd opgenomen en worden getest.
– Als blijkt dat er meer patienten besmet zijn, moet bij iedere patient gecontroleerd worden met wie zij in aanraking zijn geweest. Hierdoor kan het aantal besmettingen toenemen.
Tussenstand kweektesten
Op 21 juli waren er 1824 mensen die in de nabijheid van dragers van de bacterie zijn geweest. Alle 1824 mensen hebben een kweektest ontvangen. Van deze opgestuurde testen heeft het Maasstad Ziekenhuis er inmiddels 100 retour ontvangen. De verwachting is dat dit aantal deze week zal toenemen.
Tot en met 26 juli zijn er 143 nieuwe verdachte patienten in kaart gebracht. Tweederde van deze groep is al gebeld. Vandaag wordt de resterende groep gebeld en alle kweektesten worden per post verzonden.