Integraal 3R-programma veelbelovend

Array

Academisch ziekenhuis Maastricht
Reumatische klachten als rugklachten, artrose, reumatoïde artritis, tennisarm, fibromyalgie of andere aandoeningen aan botten, gewrichten en pezen vergallen het leven van veel mensen. Maar de medische wetenschap staat niet stil en inmiddels is in Valkenburg het 3R-behandelprogramma gestart voor mensen die zich recent ziek hebben gemeld in verband met reumatische klachten. De intensieve aanpak zorgt ervoor dat mensen zich na die vier weken een stuk beter voelen en zelfs weer aan het werk kunnen.

De stichting 3R (staat voor Reumacentrum, Revalidatie en Reïntegratie) heeft het gelijknamige behandelprogramma ontwikkeld. Het vindt plaats op één locatie (Thermae 2000 in Valkenburg) en duurt vier weken. Onderdeel van het programma zijn behandelingen, adviezen en fysieke training door een integraal behandelteam dat onder leiding staat van prof. dr. S. van der Linden, hoofd reumatologie van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Dit team bestaat uit verschillende (para)medici en andere professionals en leert de deelnemers beter te functioneren zodat men op afzienbare termijn weer aan het werk kan. Klachten hebben echter meestal niet alleen een medische kant. Ook de thuis- en werksituatie, de conditie en de leefwijze zijn van invloed op het functioneren. Vandaar dat het 3R-behandelprogramma zich ook op deze aspecten richt: het gaat om de hele mens, zowel medisch als niet-medisch.

Integraal Reumatoloog prof. dr. S. van der Linden van het Maastricht UMC+ is mede-initiatiefnemer van Stichting RRR: “Mensen met reumatische klachten worden vaak behandeld door verschillende (para)medici. Er is meestal weinig afstemming tussen de behandelingen. De patient moet bovendien tal van bezoeken op verschillende locaties afleggen. Het herstelproces is hierdoor niet alleen belastend voor de patient, maar verloopt vaak ook onnodig traag en duurt lang. Daarom geloof ik in een integraal en intensief programma op één locatie. Ik ben ervan overtuigd dat het 3R-behandelprogramma voor veel mensen met reumatische klachten op korte termijn bijdraagt aan een veel beter functioneren en dus meer kwaliteit van leven. Dát maakt voor hen een wereld van verschil!”

Twee miljoen
In Nederland hebben meer dan twee miljoen mensen een reumatische aandoening. Dat is één op de zeven Nederlanders. Nog meer mensen hebben er indirect mee te maken. Het wordt dus met recht een volksziekte genoemd. Voor meer informatie over (leven met) reuma zie www.reumafonds.nl. Informatie over het Integraal 3R-behandelprogramma kunt u vinden op www.stichting-rrr.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen