Brief veiligheidsinformatie pioglitazon-bevattende geneesmiddelen

0
196

In vervolg op de berichtgeving van 21 juli van het CBG-MEB, heeft Eli Lilly Nederland de productinformatie van pioglitazon-bevattende geneesmiddelen aangepast. Deze producten mogen niet worden gebruikt in patienten met (een historie van) blaaskanker of aan patienten met niet-onderzochte hematurie.

Artsen wordt aangeraden voor de start van de behandeling de risicofactoren voor het krijgen van blaaskanker te bepalen. Een goede afweging van gebruik door oudere patienten vooraf en tijdens de behandeling is nodig. Om te zorgen dat alleen die patienten pioglitazon voorgeschreven krijgen die er voldoende baat bij hebben, moet de therapie binnen drie tot zes maanden geevalueerd worden, daarna op regelmatige basis.

Dit schrijft Eli Lilly in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke veiligheidinformatie is in overleg met het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, waarin het CBG vertegenwoordigd is, en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar apothekers (inclusief ziekenhuisapothekers), internisten, (apotheek houdende) huisartsen, artsen werkzaam in verpleeghuizen/bejaardencentra, geriaters en oncologen.

In Nederland zijn deze geneesmiddelen op de markt onder de merknamen Actos (pioglitazone) en Competact (pioglitazone en metformine). Pioglitazon wordt gebruikt ter behandeling van type 2 (niet-insuline afhankelijk) diabetes. Dit is de diabetes die zich voornamelijk ontwikkelt bij volwassenen.

Nadere informatie

Bron: CBG-MEB

Vorig artikelOperatiekamers Elkerliek Ziekenhuis weer vrijgegeven
Volgend artikelVordering patiënte Thuisapotheek afgewezen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.