Fertiliteitscentrum Isala ontvangt erkenning om eicellen in te vriezen

0
175

Het laboratorium van het Fertiliteitscentrum Isala is door de minister van VWS erkend als orgaanbank waar ook eicellen ingevroren mogen worden. Het Fertiliteitscentrum Isala heeft al een erkenning om sperma te mogen bewerken voor IUI, IVF en ICSI, om sperma in te vriezen en te bewaren en om embryo’s te laten ontstaan en bewaren. Deze erkenning is nu dus uitgebreid.

Het Fertiliteitscentrum Isala start in eerste instantie met het invriezen van eicellen op basis van medische indicatie. Daar is bijvoorbeeld sprake van als een vrouw lijdt aan een ernstige aandoening waardoor haar toekomstige vruchtbaarheid in gevaar komt (zoals bepaalde vormen van kanker). Het invriezen van eicellen gebeurt ook als op de dag van eicelpunctie er wel eicellen worden gevonden, maar er totaal onverwachts geen sperma of bewegende zaadcellen worden verkregen.

Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal (KVKL)
De erkenning als orgaanbank heeft zijn oorsprong in de Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal (WVKL). De WVKL is weer afgeleid van Europese wetgeving. Deze wet heeft tot doel om er voor te zorgen dat lichaamsmateriaal goed en veilig behandeld wordt, zodat de ontvangers (en in het geval van vruchtbaarheidsbehandelingen ook de kinderen) optimaal beschermd worden. Daarvoor moeten de orgaanbanken aan strenge regels voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert of orgaanbanken zich ook aan die regels houden.

Bron: Isala klinieken

Vorig artikelBestrijding Amerikaanse rots-poelmug in Weert
Volgend artikelUNICEF vaccineert kinderen in de Hoorn van Afrik
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.