Isala treft op twee afdelingen maatregelen tegen VRE-bacterie
ArrayDe Isala klinieken zijn afgelopen week gestart met het treffen van extra maatregelen op de afdelingen B2 (verpleegafdeling voor hematologiepatienten) en M5 (dagbehandeling voor oncologiepatienten).
Op afdeling B2 is in de afgelopen maanden bij 17 patienten de VRE-bacterie (Vancomycine Resistente Enterococ) vastgesteld. Deze resistente darmbacterie is voor gezonde mensen niet ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand, zoals hematologiepatienten, kunnen er erg ziek van worden. Isala heeft eerder dit jaar al de gebruikelijke hygienemaatregelen genomen om van deze bacterie af te komen. Deze blijken, ondanks alle inspanningen, uiteindelijk toch niet afdoende. Er wordt maandelijks bij 1 of 2 patienten nog steeds de VRE-bacterie gevonden.
De extra maatregelen die nu van kracht zijn gegaan, zijn gericht op het VRE-vrij krijgen van afdeling B2. Daarom willen de Isala klinieken de dragers van de VRE-bacterie identificeren uit de patientengroep die dit jaar op de afdelingen B2 en M5 hebben gelegen.
Maatregelen
Per 25 juli jl. zijn de maatregelen op B2 extra aangescherpt. Vergelijkbare maatregelen gelden vanaf maandag 1 augustus ook op M5. De maatregelen gelden voor patienten, bezoekers en personeel en hebben betrekking op het volgende:
- Extra aangescherpte hygiene-, schoonmaak- en cohortmaatregelen (verpleging of behandeling in groepjes). Hierover worden de patienten en bezoekers op de afdelingen geïnformeerd en geïnstrueerd.
- Bij alle patienten die in de komende weken worden opgenomen op B2 of behandeld op M5 worden kweken afgenomen om vast te stellen of iemand wel of niet drager is van de VRE-bacterie. Hierover worden de patienten op de afdelingen geïnformeerd en geïnstrueerd.
- Patienten die in de komende weken een afspraak hebben op polikliniek Oncologie krijgen het verzoek om ook medewerking te verlenen aan dit onderzoek. Hierover worden de patienten op de polikliniek geïnformeerd en geïnstrueerd.
- Tenslotte zullen de patienten die in 2011 zijn behandeld op afdelingen B2 en M5, maar momenteel niet in behandeling zijn, per brief een verzoek ontvangen om ook medewerking te verlenen aan het onderzoek.
De Isala klinieken realiseren zich dat deze maatregelen onaangenaam kunnen zijn voor patienten en bezoekers. Ze zijn echter noodzakelijk om afdeling B2 zo snel mogelijk weer VRE-vrij te krijgen. Met vragen kunnen patienten en verwanten terecht bij de Isala klinieken op het volgende telefoonnummer: (038) 424 78 08 tijdens kantooruren.
Wat is VRE?
VRE is de afkorting van Vancomycine Resistente Enterococ. Deze ziekenhuisbacterie is niet meer gevoelig voor antibiotica die gewoonlijk wordt voorgeschreven. Dat betekent dat infecties veroorzaakt door de VRE-bacterie moeilijk te behandelen zijn. Voor gezonde mensen vormt de VRE-bacterie geen risico. De bacterie nestelt zich in de darmen en wordt vooral overgedragen via handcontact of omgevingscontact (sanitair).
Onderzoek
Om vast te kunnen stellen of iemand drager is van de VRE-bacterie worden kweken afgenomen gedurende vijf achtereenvolgende dagen. De kweken worden onderzocht door het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectieziekten. Na 9 dagen is duidelijk of iemand wel of geen drager is van de VRE-bacterie.
Bij patienten die zijn opgenomen op afdeling B2 start dit onderzoek op de afdeling. Patienten van afdeling M5 die voor een dagbehandeling komen, ontvangen een kweeksetje met instructies voor thuis. Datzelfde geldt voor patienten met een afspraak op de polikliniek Oncologie.
Patienten die dit jaar op afdeling B2 of M5 behandeld zijn, maar momenteel niet in behandeling zijn, krijgen binnenkort een brief met toelichting en verzoek om deel te nemen aan het onderzoek.
Bron: Isala klinieken