“Last minute vakantieaankopen”: Een Reisapotheek vraagt om extra aandacht voor pijnstillers voor u en uw reisgenoten!

0
335

Een goede reisapotheek is afgestemd op de persoonlijke situatie en bevat middelen die voor u en uw gezin het meest geschikt zijn. Pijnstillers zijn in iedere reisapotheek een must. Door de mogelijke risico’s van pijnstillers is één pijnstiller niet per definitie geschikt voor iedereen. Het is daarom belangrijk, dat u vooraf goed in kaart brengt welke pijnstillers u en uw reisgenoten kunnen gebruiken, om dan voor iedereen juiste pijnmedicatie bij de hand te hebben.

Er zijn op reis altijd wel situaties te bedenken waarbij u een pijnstiller nodig kunt hebben. Inmiddels zijn er inzichten, dat niet alle pijnstillers voor iedereen even geschikt zijn2,3.Bij het gebruik van pijnstillende middelen is het verstandig u hierover vooraf goed te laten voorlichten. Met de vakantie voor de deur is het belangrijk, om de risico’s bij de aanschaf van deze pijnstillers en andere medicijnen goed in kaart te brengen en u zo nodig door uw apotheker te laten adviseren.
Belangrijke risicofactoren voor het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (de zogenaamde NSAID’s)4:

-      ouder dan 70 jaar;

-      maag- en darmklachten;

-      lever- en nierfunctiestoornissen;

-      hartaandoeningen;

-      astma of COPD;

-      zwangerschap;

-      in combinatie met bepaalde medicijnen4.

Op de website www.pijnwegwijs.nl kunt u alvast voor u en uw reisgenoten een risicoprofiel voor vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers maken, met behulp van de interactieve vragenlijst welke gebaseerd is op de KNMP-vragenlijst.

Met behulp van het advies van pijnwegwijs, wordt de “last minute aankoop”, zoals het aanvullen van pijnstillers in uw reisapotheek voor iedere reisgenoot een verstandige keus. U kunt uw reisgenoten de vragenlijst op pijnwegwijs in laten vullen. Met het advies van pijnwegwijs kunt u het beste bepalen welke pijnstillers er op reis bij de hand moeten zijn.

Door dit advies van u en uw reisgenoten uit te printen en mee te nemen naar uw apotheek, kan uw apotheek u beter adviseren. En koopt u pijnstillende medicijnen “op maat” voor in uw reisapotheek.
Grünenthal benadrukt het belang van een gedegen advies van apothekers en artsen aan gebruikers van vrij verkrijgbare pijnstillers. Informatie over risico’s en bijwerkingen zijn essentieel. Grünenthal is als initiatiefnemer en eigenaar trots op www.pijnwegwijs.nl.

Voor meer informatie over NSAID’s: Pijnwegwijs.nl

Referenties:
1. richtlijn NSAID-gebruik en preventie van maagschade (2003), www.cbo.nl (okt 2010).
2. Vonkeman, HE et al. Drugs & Aging. 2007;24:681-90.
3. Vonkeman HE Pharmaceutisch Weekblad 2008;143(2): 28-30.
4. KNMP-vragenlijst V2, 2011.

—————————————————————–