NPCF: ziekenhuizen moeten patienten goed en snel informeren over de aanwezigheid van gevaarlijk bacteriën of virussen

Patientenfederatie NPCF wil dat ziekenhuizen transparanter zijn over de aanwezigheid van gevaarlijke bacterien of virussen. De NPCF vindt dat patienten voldoende moeten worden voorgelicht zodat ze goedgeïnformeerd kunnen kiezen in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden.

Daarnaast vindt de NPCF het belangrijk dat patienten betrokken zijn bij hun behandeling. Het is in het belang van de veiligheid van patienten dat alle benodigde hygienemaatregelen getroffen worden. Patienten kunnen actief bijdragen aan die veiligheid. Zo kunnen zij erop letten of verpleegkundigen hun handen wassen of in het bijzijn van de patient schone handschoenen aantrekken. Als dit niet het geval is moeten patienten de verpleegkundigen daar actief op aanspreken.

De NPCF reageert met haar uitspraken op het verhaal van de tweejarige Jip van den Enden uit Utrecht. Hij raakte zwaar gehandicapt nadat hij als baby was geïnfecteerd door het Rotavirus in het Diakonessenhuis in Utrecht. De NPCF vindt dat ziekenhuizen patienten bijtijds moeten informeren als er sprake is van een virus dat rondwaart. Patienten moeten ook weten wat de gevaren zijn en welke maatregelen het ziekenhuis neemt om besmetting te voorkomen.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen