Abvakabo FNV en cliëntenraden bundelen krachten voor thuiszorg Breda

Array

Abvakabo FNV en de clientenraden in Breda doen een dringend appèl op de gemeente Breda. De gemeente wil drie miljoen bezuinigen en heeft de thuiszorg zonder duidelijke kwaliteitseisen gegund aan de laagste bieders. De kwaliteit komt hiermee zwaar onder druk te staan.

De thuiszorg wordt vanaf 1 januari tegen afbraaktarieven verdeeld over de vijf goedkoopste aanbieders. Er blijft weinig keuze over voor de clienten; 4300 clienten verliezen hun vaste thuiszorgmedewerker. Verder komen 1060 werknemers op straat te staan en de werknemers die wel kunnen worden overgenomen, zullen flink inleveren op salaris en arbeidsvoorwaarden. Bovendien zijn er geen controleerbare eisen gesteld aan de kwaliteit. Het personeel en de clienten van zorgaanbieders Thebe en Careyn vormen het overgrote deel van de groep die geraakt wordt door dit gemeentelijk beleid.

Ed van Poucke van de clientenraad van Careyn Thuiszorg Breda:“De wethouder zegt dat hij de kwaliteit steekproefsgewijs gaat controleren. Hoe gaat hij dat doen zonder duidelijke eisen? Er is hierover praktisch niets in het bestek terug te vinden.”

Piet Dekkers van de clientenraad van Thebe in Breda: “De door de gemeente Breda gehanteerde werkwijze betekent een doorbreking van de ketenzorg waar Thebe veel waarde aan hecht. Het betekent ook een aanslag op de kwaliteit van de zorg. We gaan onze achterban benaderen voor gepaste acties.”

Abvakabo FNV en de clientenraden roepen de wethouder op beloftes te doen die hij ook kan houden en met hen te overleggen over een kwaliteitsgarantie. Daarnaast moet hij met de clienten- en werknemersorganisaties afspraken maken over de overlegverplichting tussen niet- en wel gegunde werkgevers. Zodat werknemers niet van hun clienten gescheiden worden en hun opgebouwde arbeidsrechten kunnen behouden.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en maakt zich sterk voor behoud van een toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige publieke dienstverlening: geen gedwongen ontslagen of bezuinigingen zonder vermindering van taken en wél een marktconforme loonontwikkeling. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Recente artikelen