Doorbraak in strijd tegen griep

Array

Een internationaal onderzoeksteam van onder meer de Wageningen Universiteit heeft een antilichaam geïsoleerd dat werkt tegen de meest gevaarlijke griepvirussen. Dit stelt een Science publicatie onlangs. De vinding is een doorbraak in onze strijd tegen de griep. De wetenschappers hebben een antilichaam geïsoleerd dat werkt tegen de meest gevaarlijke griepvirussen zoals het H7N7-virus, ook wel bekend als vogelpest. Wel gaat het nog zeker drie tot vier jaar duren voordat het middel op de markt komt, omdat het eerst op mensen getest moet worden. Uit onderzoek op muizen blijkt dat het middel ook preventief werkt.

Griepvirus Het nieuwe antilichaam werkt tegen een groot deel van type A griepvirussen. A griepvirussen muteren snel en komen meer voor dan type B en C griepvirussen. Beruchte virussen zoals het H7N7 vogelgriepvirus behoren tot type A. Het antilichaam schakelt het griepvirus uit door aan eiwitten op het virusoppervlak te binden. Bij griepvirussen van het type A bindt het antilichaam op een stukje van het oppervlakte eiwit, dat bij de verschillende A virussen precies hetzelfde is. ‘Het maakt dus voor de binding van het antilichaam niet uit welke virusvariant er volgend jaar opduikt, omdat de bindingsplaats hetzelfde is’, legt co-auteur Lisette Cornelissen van het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van Wageningen UR, in Lelystad uit. ‘Deze kennis biedt ons ook de mogelijkheid om een griepvaccin te ontwikkelen dat tegen alle griepvarianten bescherming geeft.’

Niet effectief
Griepvirussen kunnen snel muteren. Dit maakt ze onherkenbaar voor het afweersysteem en is het elk jaar weer onzeker welke variant ons nu weer het leven zuur zal maken. Daarom moeten wetenschappers de samenstelling van griepvaccins steeds opnieuw aanpassen aan hoe het virus er in dat jaar uit ziet. Maar het vaccin is niet altijd effectief bij mensen met een zwakkere afweer, zoals kinderen en ouderen, omdat hun immuunsysteem onvoldoende afweerstoffen aanmaakt. Juist die groep is geholpen met het nieuwe antilichaam tegen het influenzavirus omdat dit het virus direct inactiveert. Hiermee hebben onderzoekers een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen griep.

Preventief
Het effectieve anti-griep antilichaam is ontdekt door een team onderzoekers uit Wageningen, Leiden, de Verenigde Staten en Hong Kong. De wetenschappers isoleerden afweercellen uit het bloed van mensen die eerder tegen griep waren ingeent. Hieruit selecteerden ze specifieke antilichamen die in de reageerbuis konden binden met verschillende type A griepvirussen. Muizen die drie dagen na griepinfectie een dosis antilichamen kregen herstelden volledig. Maar het middel werkte ook preventief. Binnenkort gaan de onderzoekers een experiment met de eerste vrijwilligers doen.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen