1001 Zorgoplossingen, ook volgens de patiënt?

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
Wat wil de patient om langer zelfstandig of gemakkelijker te kunnen blijven functioneren? Dat is volgens patientenfederatie NPCF een cruciale vraag die de partijen in het zorgveld zich moeten stellen als het gaat om zorginnovatie.De NPCF vindt dat de mening en ervaring van de patient kan bijdrage aan zorginnovatie. ‘Betrek de patient van meet af aan bij innoverende initiatieven’, aldus Wilna Wind, NPCF-directeur. ‘Het levert rechtstreekse informatie die zeker kostenbesparingen op kan leveren’.

De hartfalenpoli in Groningen en de digitale IVF-poli in Nijmegen zijn hier goede voorbeelden van. Bij beide initiatieven werd eerst met patienten gesproken en daarna pas begonnen met de technologische ontwikkeling’. De Vereniging FME-CWM presenteerde deze week haar visiedocument 1001 Zorgoplossingen. De vereniging pleit voor meer middelen en vooral minder bureaucratie om zorginnovatie ruimer baan te geven. De Vereniging overhandigde het visiedocument gisteren aan minister Schippers.

De NPCF ondersteunt deze visie die veel besparingen op zorg en personeel kan opleveren. Ook vindt de NPCF dat zorginnovatie door moet blijven gaan zonder allerlei beren op de weg. Dit komt ten goede aan de patient want daar draait het tenslotte om.
Daarom vindt de NPCF dat degene die het uiteindelijk aangaat, namelijk de patient, bij zorginnovatie als eerste bevraagd dient te worden. Het gaat niet slechts om de werking van het nieuwste technische snufje.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen