Lachen werkt als pijnstiller en stimuleert sociaal gedrag

Array

Flink lachen met vrienden helpt echt om pijn te verzachten, zo ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Groot-Brittannie (Oxford) en de Verenigde Staten (Binghamton). Met de inspanning van een goede buiklach komt endorfine vrij, een pijnverdrijver die zorgt voor een prettig gevoel. Een kwartier comedy kijken verhoogt onze pijngrens al met tien procent, zo schrijven de wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Lachen voor een groepsgevoel
De kans is dertig keer zo groot dat mensen in lachen uitbarsten als ze in gezelschap zijn, dan als ze alleen zijn. Lachen zorgt voor binding tussen mensen. Juist de lach die we in gezelschap produceren – een oprechte lach met lachrimpels bij de ogen, waarbij we een paar keer uitademen zonder in te ademen –zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een stofje dat ons prettig laat voelen. Volgens de onderzoekers is deze ‘beloning’ een evolutionair mechanisme om sociaal gedrag te stimuleren. VU-hoogleraar Mark van Vugt: “De functie van lachen is om heel snel een positieve stemming op te wekken in een groep mensen, wat onze voorouders in staat stelde om met dagelijkse stress en conflicten om te gaan. Net als het vlooien bij apen heeft lachen bij de mens een kalmerende uitwerking. Wij laten met dit onderzoek zien dat endorfinen daarbij een rol spelen.”

Alleen echt lachen werkt
De onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen als ijskou tegen de huid, een strak zittende bloeddrukmeter en een zware en pijnlijke spieroefening. Hun pijngrens werd gemeten voor en nadat ze langere tijd gelachen hadden door te kijken naar comedy, live of op een scherm. Andere proefpersonen keken in plaats van comedy naar natuurdocumentaires met een hoog ‘feel-good-gehalte’ of naar informatieve programma’s zoals instructievideo’s. Van Vugt: “Opvallend is dat alleen het kijken naar iets dat echt lachen veroorzaakt, de endorfine activeert: zelfs de feel-good-programma’s verhogen de pijngrens niet.”

Recente artikelen