Geneesmiddelen in Miljoenennota: plussen en minnen

De aangekondigde maatregelen in de Miljoenennota op het vlak van geneesmiddelen bieden goede perspectieven voor de toekomst, maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen bij de uitvoering en bij maatregelen op korte termijn. Dat stelt Nefarma in een eerste reactie op de bekendgemaakte plannen.Het kabinet wil een zogeheten tijdelijke vergoeding van geneesmiddelen mogelijk maken. Dat betekent dat nieuwe geneesmiddelen eerder beschikbaar zijn voor patienten. Het langdurige traject van een vergoedingsaanvraag wordt vervangen door een systematiek waarbij een nieuw geneesmiddel de kans krijgt de meerwaarde in de praktijk te bewijzen.

Nefarma wijst er wel op dat het er nu op aan komt snel handen en voeten te geven aan de uitvoering van het voornemen. Bovendien geeft het kabinet aan dat “de beschikbare financiele ruimte” hierin een rol speelt. Dat kan betekenen dat de hoeveelheid nieuwe middelen dat wordt toegelaten, beperkt is. Nefarma vindt het onevenwichtig dat het kabinet geïsoleerd naar geneesmiddelen kijkt en nog steeds niet naar andere medische interventies.

Het is een goede zaak dat doelmatigheid het uitgangspunt wordt bij de beoordeling van middelen, meent Nefarma. Soms kan een duurder middel een hogere opbrengst hebben, bijvoorbeeld door minder bijwerkingen en het voorkomen van andere ingrepen of doordat het mensen in staat stelt na ziekte weer sneller aan het werk te gaan. Het is goed dat niet alleen wordt gekeken naar uitsluitend de prijs. Het gezegde “goedkoop is duurkoop” geldt in een aantal gevallen ook nadrukkelijk voor nieuwe geneesmiddelen.

Het kabinet wil verder aandacht besteden aan het goed gebruik van geneesmiddelen. Dit is te prijzen. Therapietrouw en het tegengaan van over- en onderbehandeling met geneesmiddelen kan een belangrijke bijdrage leveren aan gezondheidswinst voor patienten en meer doelmatigheid in de zorg brengen.

Met stimulering van het innovatiebeleid in het topsectorgebied life science sluit het kabinet aan bij mogelijkheden om de kennis en kunde van Nederland op dit gebied ook in internationaal perspectief verder te benutten. Ook hiervoor geldt evenwel dat het nu aankomt op de uitvoering die niet lang op zich mag laten wachten.
Positief is Nefarma over de aandacht voor tegengaan en bestrijding van vervalste geneesmiddelen. Patienten moeten ervan kunnen uitgaan dat zij geneesmiddelen krijgen die voldoen aan de strenge eisen die daaraan worden gesteld.

Het beleid op het vlak van geneesmiddelen heeft onderdelen die niet zonder risico zijn. Nefarma brengt die nadrukkelijk onder de aandacht. Het kabinet kondigt aan het verzekerde basispakket te verkleinen. Middelen tegen ‘lichte aandoeningen die niet echt ziek maken’ worden niet langer vergoed. Maagzuurremmers, dieetadvies en stoppen met roken verdwijnen in 2012 uit het pakket. Voor maagzuurremmers geldt dat chronische gebruikers van de maatregel worden uitgezonderd. De vraag is in hoeverre de besparingen op korte termijn zullen leiden tot hogere uitgaven op een later moment. Dit is helaas vaak de praktijk.
Voor geneesmiddelen geldt dat in een aantal gevallen de totale zorgkosten dalen omdat dure ingrepen als operaties erdoor worden vermeden. Helaas worden nog altijd de uitgaven voor geneesmiddelen afzonderlijk bekeken, concludeert Nefarma.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen