Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi

Array

Vandaag begint de Week tegen Eenzaamheid! Om mensen te wijzen op het belang van warme sociale contacten, organiseert Coalitie Erbij van 22 september tot en met 1 oktober 2011 een week met meer dan honderd activiteiten, in heel Nederland. We leggen dit jaar de nadruk op preventie, met de boodschap ‘Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi’.

Het Sociaal Konvooi is het persoonlijke netwerk dat mensen in hun leven opbouwen. Velen verwaarlozen dit netwerk. Bij tegenspoed kunnen ze op té weinig mensen terugvallen. Dit speelt niet alleen voor ouderen en gehandicapten, maar ook voor jongeren en gescheiden vijftigers bijvoorbeeld. Vooral tijdens grote veranderingen in het leven zijn sterke sociale relaties van groot belang. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wil Coalitie Erbij de aandacht hierop vestigen: Koester je relaties, bouw je netwerk op en blijf erin investeren, je leven lang!

Een greep uit het programma:
KPN Mooiste Contact Fonds Symposium: Eenzaamheid onder jongeren. Kan ICT er wat aan doen? De Week tegen Eenzaamheid opent donderdag 22 september 2011 in Den Haag met een symposium over eenzaamheid onder jongeren en de rol van informatiecommunicatietechnologie (ICT) daarin. Deze donderdagmiddag is ook de prijsuitreiking van de Battle of Concepts: jongeren hebben innovatieve concepten bedacht om eenzaamheid onder jongeren te voorkomen door middel van ICT. Onder de beste ideeen wordt 5000 euro verdeeld.
De Langste Eettafel van Nederland: Op Burendag – zaterdag 24 september – organiseert Coalitie Erbij de Langste Eettafel van Nederland. De begintafel van deze langste eettafel staat in Den Haag, Mariahoeve.
Vrijwilligersbijeenkomsten: Op veertien locaties in Nederland bijeenkomsten, steeds voor gemiddeld vijftig vrijwilligers die in hun werk te maken krijgen met eenzaamheid.
Ansichtkaartenactie: Coalitie Erbij heeft 250.000 ansichtkaarten verspreid om mensen aan te moedigen hun sociale netwerk te versterken. Digitale kaarten zijn te vinden op eenzaam.nl Greetz maakt mogelijk dat mensen vanaf deze site (bijna) gratis papieren kaarten kunnen laten bezorgen.
Krant tegen Eenzaamheid: Coalitie Erbij heeft 300.000 kranten verspreid over eenzaamheid, en wat daartegen te doen is.
Online zelftest: Op de website www.eenzaam.nl staat een test waarmee mensen door het beantwoorden van enkele vragen een indruk kunnen krijgen van hun eigen sociale profiel.
Strijders tegen Eenzaamheid: Paul Hazebroek heeft mensen geinterviewd die op inspirerende wijze de strijd tegen eenzaamheid aangaan. De interviews zijn gebundeld in het boek Strijders tegen Eenzaamheid dat tijdens het KPN Mooiste Contact Fonds Symposium wordt gepresenteerd.

Coalitie Erbij bestaat uit: Humanitas, het Leger des Heils, Zonnebloem, KPMG, Sensoor, Mezzo, Mo-groep, Ouderenfonds, ANGO, Fonds Psychische Gezondheid, Raad van Kerken, Resto van Harte en achttien netwerkpartners, zie ook onze vernieuwde website www.eenzaam.nl. VSB fonds is de grootste sponsor van de Week tegen Eenzaamheid. RKK is mediapartner

bron: ANP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen