Nederlandse moeders in actie tegen wereldwijde moedersterfte

Array

Simavi organiseert Estafette voor Wereldmoeders
Vrijdag 23 september om 12.00 uur trapt de landelijke Estafette voor Wereldmoeders– een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi -  officieel af in Wassenaar. Van 23 tot en met 27 september reizen 150 Nederlandse moeders kriskras door Nederland. Samen met burgemeesters en wethouders en bekende Nederlanders vragen ze aandacht voor moedersterfte in ontwikkelingslanden. Elke dag sterven wereldwijd onnodig duizend vrouwen in het kraambed.

De karavaan van Wereldmoeders bezoekt in totaal veertien Millenniumgemeenten. Samen met burgemeesters, wethouders en Bekende Nederlanders vragen de moeders middels ludieke acties aandacht voor moedersterfte. Zo gaat zondag 25 september in Hilversum fotografe MeRy, bekend van PUUR, het wereldrecord zwangere vrouwen op één foto vestigen, is er op diezelfde dag in Oss een stilettorun georganiseerd, zet de gemeente Arnhem zijn eigen zwangere ambtenaren in en doneren verschillende gemeenten geld voor een gezondheidsproject in Bangladesh, waarbij moeders in afgelegen gebieden preventieve en begeleidende zorg ontvangen. De Wereldmoeders verzamelen ter plekke zoveel mogelijk foto’s van zwangere vrouwen en van moeders en kinderen om daarmee een signaal af te geven aan de politiek.

Politiek
De Estafette laat namelijk zien dat het Nederlandse publiek zich zorgen maakt over moedersterfte. Simavi legt deze boodschap ook neer bij politiek Den Haag. In de afgelopen maanden heeft Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking moedersterfte aangewezen als één van de vier speerpunten van zijn beleid. Ook heeft hij toegezegd de helft van zijn gezondheidsbudget hieraan te besteden. Echter, met het verschijnen van de Miljoenennota blijkt dat hij in plaats van zijn belofte na te komen, ruim 40 miljoen bezuinigt op het tegengaan van moedersterfte. Het slechte economische klimaat en de verlaging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking vormen geen excuus. Hij heeft er namelijk geen problemen mee om grote bedragen voor andere onderwerpen te reserveren. Op 27 september eindigt de Estafette op het Plein in Den Haag om Tweede Kamerleden op te roepen zich hard te maken om deze bezuiniging terug te draaien.

Ruim 350.000 vrouwen sterven in kraambed
Want moedersterfte blijft een groot probleem. Van alle millenniumdoelen loopt dit doel nog het meest achter. Wereldwijd sterven ruim 350.000 vrouwen in het kraambed omdat zorg tekort schiet. Dat is niet alleen een drama voor henzelf, ook hun gezinnen en de gemeenschap waarin ze leven raken ontwricht. Door te investeren in goede voorlichting aan vrouwen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap, in scholing van (traditionele) vroedvrouwen, in noodzakelijke medicijnen en in seksuele voorlichting aan jongeren en voorbehoedsmiddelen kunnen we moedersterfte verder terugdringen.
De Estafette voor Wereldmoeders is een initiatief van Simavi in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, VNG International (Millennium Gemeenten), het tijdschrift esta, Rutgers WPF en WellWater.

Voor het hele programma van de Estafette kijk op www.simavi.nl/wereldmoeders.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen