Wederom bevestiging goede borstkankerzorg in TweeSteden ziekenhuis

In september jl. mocht het TweeSteden ziekenhuis het borstkankerlintje, het keurmerk van de Borstkankervereniging Nederland, al in ontvangst nemen. Nu bevestigt ook zorgverzekeraar CZ, met het uitbrengen van hun prestatielijst, dat de borstkankerzorg in het TweeSteden ziekenhuis op orde is.

 

Het mammateam heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de zorg voor patienten met borstkanker te verbeteren. Met 470 nieuw gediagnosticeerde patienten met borstkanker is het ziekenhuis het op één na grootste centrum voor mammacare in Nederland.
Het TweeSteden ziekenhuis heeft een zogenaamde mammapoli of mammacare-polikliniek. De naam mammacare betekent letterlijk borstzorg. De mammapoli is er specifiek voor mensen bij wie een verandering of knobbeltje in de borst is opgemerkt. Patienten worden bijvoorbeeld naar de mammapoli doorverwezen door hun huisarts of via het bevolkingsonderzoek.

 

Korte wachttijd
Een afwijking in de borst kan kwaadaardig zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De tijd tussen het opmerken van de afwijking en de uitslag van het onderzoek is daarom voor veel mensen spannend. Het roept vaak veel vragen en onzekerheid op. We proberen dan ook op de mammapoli zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.
Na verwijzing proberen wij de patient binnen 2-3 werkdagen een afspraak te geven op de poli, waar de patient terechtkan voor een gesprek, lichamelijk onderzoek, een mammografie, echo en eventueel een biopsie. Dit doen we allemaal op dezelfde ochtend, zodat de patient snel weet wat er aan de hand is. In sommige gevallen is extra onderzoek nodig om een definitieve diagnose te stellen.

 

Samenstelling Mammateam
Op de mammapoli werken chirurgen, verpleegkundig specialisten en mammacare-verpleegkundigen. De chirurgen van de mammapoli zijn gespecialiseerd in het behandelen en opereren van patienten met borstaandoeningen.

Recente artikelen