Aanbevelingen Onderzoeksraad waardevol voor de gehele ziekenhuiszorg

Array

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de rol van alle betrokken partijen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, met betrekking tot de start en uitbreiding van de bariatrische chirurgie in het Scheper Ziekenhuis. In haar rapport, dat vandaag werd gepubliceerd, levert de Onderzoeksraad stevige kritiek op vrijwel alle betrokken partijen binnen en buiten het ziekenhuis. De Raad van Bestuur neemt deze kritiek ter harte om hiervan te leren in het kader van continu verbeteren op het gebied van kwaliteit en veiligheid van de zorg voor patienten. In dat opzicht is de Raad van Bestuur van mening dat de aanbevelingen van de Onderzoeksraad zeer relevant en waardevol zijn voor zowel het Scheper Ziekenhuis als voor de gehele ziekenhuiszorg in Nederland.

Aanleiding voor het onderzoek was het relatief hoog aantal complicaties en overlijdens rond de complexe bariatrische operaties in het Scheper Ziekenhuis gedurende de periode 2008/2009. Deze periode maakte destijds, en doet dat nu nog steeds, zeer veel indruk. Voor alle betrokkenen was het, en is het in bepaalde mate nog steeds, een zeer emotionele periode geweest. De Raad van Bestuur benadrukt dan ook het enorm te betreuren dat er destijds een situatie heeft kunnen ontstaan waarbij patienten, en daarmee ook de familieleden van deze patienten, ernstig te kort is gedaan.

30-punten verbeterprogramma
In opdracht van de Raad van Bestuur werd door de Commissie Greve in 2009 extern onderzoek gedaan naar de hele gang van zaken rondom de complexe bariatrische chirurgie. Dat betekende onder meer dat de toelatingsovereenkomst met de betrokken chirurg per direct werd beeindigd. Daarnaast heeft de Raad van Bestuur, op basis van intern en extern onderzoek, in de loop van 2009 een 30-punten verbeterprogramma opgesteld en uitgevoerd. De Raad van Bestuur wil benadrukken dat dit verbeterprogramma aansluit op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad. De hoofdpunten van het verbeterprogramma zijn het verder aanscherpen van processen met betrekking tot het werven en functioneren van specialisten, het verhogen van de aandacht voor kwaliteit op alle niveaus en disciplines binnen het ziekenhuis en verder het oprichten van de Vereniging Veilige Curatieve Zorg. Ten slotte werd in 2010 definitief besloten de complexe bariatrische ingrepen in het Scheper Ziekenhuis niet te hervatten.

Bron: Leveste

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen