De rol van hormonen

Array

Oestrogeen en testosteron
Een hormoon is een chemische stof die door middel van lichaamsvloeistoffen door je lichaam heen reist. Veel hormonen, met name de hormonen die van invloed zijn op groei en gedrag, zijn erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen.

Geslachtshormonen zijn hormonen die de geslachtelijke functies stimuleren, en met name door de geslachtsorganen worden geproduceerd. Bij vrouwen vind de productie plaats in de eierstokken en bij de man in de teelbal.

Oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen, die betrokken is bij de groei, onderhoud en reparatie van het lichaam. Dit hormoon zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat een vrouw menstrueert en borsten krijgt.

Wat is oestrogeen?
Oestrogeen is een verzamelnaam van geslachtshormonen. Oestrogeen omvat estriol, estradiol en estron.

Wat doet oestrogeen met je emoties?
Oestrogeen speelt naast de groei van het lichaam, ook een belangrijke rol in het emotionele welzijn van een vrouw. De effecten va dit hormoon kunnen per vrouw aanzienlijk verschillen. Dat stemmingswisselingen samenhangen met oestrogeen is al langer bekend, maar voor de wetenschap is het nog een mysterie hoe dit precies werkt.

Menopauze
Tijdens de menopauze daalt de oestrogeenspiegel. Dit is een natuurlijke overgang voor alles vrouwen die zich voordoet tussen de 40 en 55 jaar.

Een stijgende oestrogeenspiegel
Tijdens de puberteit is het normaal dat de oestrogeenspiegel stijgt. Dit komt doordat de hormoonspiegel veranderd in het lichaam. De hormonen spelen een rol bij de ontwikkeling van de borsten, de menstruatie en schaamhaar.

Teveel of te weinig testosteron
Als het lichaam teveel testosteron produceert, kan je last krijgen van een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Daarnaast kan je ook meer lichaamshaar krijgen dan de gemiddelde vrouw. Uiteindelijk kan een hoog testosteron niveau leiden tot onvruchtbaarheid.

De hormoonhuishouding
Gemiddeld daalt de aanmaak van oestrogeen vanaf het 35ste levensjaar van een vrouw. Hierdoor kunnen er verschijnselen van de overgang optreden. Om de hormoonhuishouding weer in balans te krijgen kan je plantaardig oestrogeen tot je nemen. Dit heeft echter wel een veel zwakkere werking dan menselijk oestrogeen. Plantaardig oestrogeen zitten in een groot aantal groente- en fruit soorten. De meest voorkomende types van plantaardig oestrogeen zijn lignanen en isoflavonen.

Wat kan Care for woman voor vrouwen doen?
Overgangsklachten? Twijfel je aan je hormoonhuishouding?

Inmiddels zijn er voldoende mogelijkheden om een oplossing te vinden.  Maak dus gerust eens een afspraak. Een doorverwijzing van je huisarts heb je hiervoor niet nodig en de meeste zorgverzekeraars* vergoeden dit consult vanuit de aanvullende zorgverzekering, waardoor het niet valt onder je eigen risico. Bovendien is een afspraak maken nu heel eenvoudig zelf te maken via de online webagenda, 24 uur per dag.

Recente artikelen