Zelf afgenomen vaginaal testmateriaal toont meer baarmoederhalslaesies en -kankers aan dan cytologie (uitstrijkje)

Array

Vaginaal celmateriaal dat door deelneemsters zelf is afgenomen voor HPV-testen gebaseerd op Hybrid Capture®, verhoogt de deelname aan screening en is tevens sensitiever dan het uitstrijkje (Pap test). Dit bewijst online gepubliceerd Mexicaans onderzoek in The Lancet.
Deze week publiceert de online editie van de Lancet veelbelovende resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat in opdracht van nationale Mexicaanse gezondheidsorganisaties is gedaan. Het betreft de gegevens van een regionaal georganiseerde , gerandomiseerde vergelijkende studie die als doel had DNA-thuistesten voor het humaan papiloma virus (HPV) te vergelijken met cytologie (celevaluatie) via het uitstrijkje (Paptest). De studie geeft aan dat de relatieve sensitiviteit van HPV moleculaire testen 3,4 keer hoger is dan die van cytologie. Daarnaast zijn 4,2 keer meer kankergevallen ontdekt: 28 versus 8 gevallen in een populatie van 25.061 vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

De thuistest studie ondersteunt daarnaast eerder gevonden bewijs dat toevoeging van de mogelijkheid om zelf testmateriaal af te nemen aan een screeningsprogramma de dekkingsgraad van baarmoederhalskanker-preventieprogramma?s kan verbeteren. Dit betreft dan met name de programma?s in minder ontwikkelde landen en in regio?s van ontwikkelde landen waar minder relevante voorzieningen zijn. De studie is gefinancierd door het Mexicaanse Instituto Nacional de Salud Pública (INSP), het Mexicaanse Ministerie van Volksgezondheid en QIAGEN, producent van de Hybrid Capture® HPV-test.

Mexico is het eerste land ter wereld dat de HPV-test heeft ingevoerd voor primaire screening op baarmoederhalskanker.

Het volledige Lancet artikel kunt u lezen op http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61522-5/fulltext

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen