Dies Universiteit Twente in teken van eredoctoren en innovatieve zorg

Array
Dit is een origineel bericht van Universiteit Twente
Vijftig jaar ‘high tech human touch’
50ste Dies Natalis Universiteit Twente in teken van eredoctoraten en innovaties in de zorg

Tijdens de feestelijke viering van haar 50ste Dies Natalis reikt de Universiteit Twente eredoctoraten uit aan de MythBusters Adam Savage en Jamie Hyneman, de wetenschappers prof Helga Nowotny en prof Wolfgang Knoll en ondernemer Henri Termeer. De Diesrede, dit jaar uitgesproken door prof. Clemens van Blitterswijk, staat in het teken van innovatieve ontwikkelingen in de gezondheidszorg. De viering, bijgewoond door Koningin Beatrix, vindt plaats op 25 november aanstaande.

Vijftig jaar ‘high tech human touch’: de Universiteit Twente, die bij de oprichting in 1961 nog Technische Hogeschool Twente heette, wist zich al vroeg te onderscheiden door techniek te integreren met sociale wetenschappen. De ‘derde TH’ onderscheidde zich daarnaast met haar campusterrein en haar onderwijsaanpak. De officiele opening in 1964 is verricht door Koningin Juliana en Prins Bernhard: dit maakt de aanwezigheid van Koningin Beatrix bij de 50ste Dies Natalis extra bijzonder.

Vier eredoctoraten
Traditiegetrouw reikt de Universiteit Twente eredoctoraten uit bij een lustrumviering. Dit jaar gaat een eredoctoraat naar het duo Jamie Hyneman en Adam Savage, bedenkers van het populaire programma MythBusters op Discovery Channel, vanwege hun rol in het populariseren van wetenschap en het enthousiasmeren van jonge mensen. Ook gaat een eredoctoraat naar prof.dr. Helga Sowotny, President van de European Research Council en vooraanstaand onderzoeker op het gebied van de sociale en ethische aspecten van wetenschap en technologie. Een andere topwetenschapper die een eredoctoraat krijgt is prof.dr. Wolfgang Knoll, wetenschappelijk directeur van het Austrian Institute of Technology (AIT) en een van de belangrijkste multidisciplinaire fysici in de wereld. Tot slot gaat een eredoctoraat naar de pionierende ondernemer Henri Termeer, die 30 jaar aan het hoofd stond van de Genzyme Corporation en die dit bedrijf van een bescheiden startup tot een miljardenonderneming wist te maken.

Diesrede: regeneratieve geneeskunde
De Diesrede wordt dit jaar uitgesproken door prof.dr. Clemens van Blitterswijk, hoogleraar Tissue Regeneration en wetenschappelijk directeur van het MIRA Instituut voor Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie. In zijn rede ‘Functie volgt vorm’ gaat hij in op nieuwe technologie die de eigen herstelkracht van het menselijk lichaam benut voor herstel. Dankzij deze ‘regeneratieve geneeskunde’ is het mogelijk om reparaties aan bijvoorbeeld kraakbeen of bot uit te voeren met weefsel dat in het lab is gekweekt met cellen van de patient zélf. Dit is een veelbelovend alternatief voor kunstmatige oplossingen. De verwachting is dat de mogelijkheden in de toekomst sterk worden uitgebreid, naar onder meer kunstmatig gekweekt spierweefsel.

Prijzen
Tijdens de Diesviering worden nog twee prijzen uitgereikt: de Prof. De Winter Prijs, voor vrouwelijk wetenschappelijk toptalent, en de Overijssel PhD Award, voor het beste proefschrift van het afgelopen jaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen