Nederland staat 16 november op tegen kanker

Dit is een origineel bericht van KWF Kankerbestrijding
Aanstaande woensdag 16 november wordt om 20.30 uur op Nederland 1 voor de tweede keer de televisieshow Sta op tegen kanker uitgezonden. De presentatie van de live show is dit jaar in handen van Art Rooijakkers en Angela Groothuizen. Jeroen van der Boom sluit de bijzondere avond af met het campagnelied ‘Niemand anders’. Doelstelling van de avond is om zoveel mogelijk donateurs voor KWF Kankerbestrijding te realiseren om daarmee translationeel onderzoek naar kanker te kunnen financieren.

Veel andere bekende Nederlanders verlenen ook hun medewerking aan het programma. Naast artiesten als bijvoorbeeld Xander de Buisonje, Guus Meeuwis, Ruth Jacott en Bennie Jolink, zullen ook acteurs als Jan Kooijman, Willeke van Ammelrooy en Anna Drijver hun bijdrage aan de show leveren. Maar ook Epke Zonderland, Frank Sanders, journalist Erik Mouthaan en radiocoryfeeen als Ruud de Wild, Erik de Zwart en Gerard Ekdom zullen samen met vele anderen woensdagavond opstaan tegen kanker en Nederland aansporen hen te volgen. T-shirts tegen kanker
Jaarlijks krijgen 91.000 mensen de diagnose kanker te horen. Nog steeds overlijden hiervan 42.000 mensen per jaar. Gelukkig is na vijf jaar nog 60 % van de kankerpatienten in leven. Om ieders persoonlijke motivatie te tonen, dragen de mensen in de tv uitzending een bijzonder T-shirt.
De T-shirts zijn:
– IK DROOM (voor alle mensen die dromen van een wereld waarin kanker niet langer dodelijk is
– IK STRIJD (als je nu patient bent en vecht tegen de ziekte)
– IK LEEF (als je de vreselijke ziekte hebt overwonnen)
– IK HERDENK (als een dierbare is overleden aan kanker)

Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving met kanker. In Nederland krijgen 10 mensen per uur de diagnose kanker. Het aantal kankerpatienten stijgt met 40% tot 2020. Voor al deze mensen moeten we ons blijven inzetten. Onderzoek helpt om de droom te realiseren van minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatienten. Door te blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek willen we een wereld dichterbij brengen waarin we geen dierbaren meer verliezen aan kanker. Wereldwijd werken wetenschappers naar de dag toe dat kanker niet meer dodelijk is. Zo snel zij kunnen. Zo snel als wij hen daartoe in staat stellen. Deze wereld brengen we op 16 november een klein beetje dichterbij door samen op te staan tegen kanker.

Sneller naar betere behandelingen
Het geld dat wordt opgehaald draagt bij aan de ontwikkeling van betere behandelingen voor mensen met kanker. Het zal worden geïnvesteerd in zogenaamd translationeel onderzoek; het soort
onderzoek dat nieuwe ontdekkingen vertaalt van het laboratorium naar de kliniek. Pas dan hebben patienten er immers baat bij. Over de hele wereld werken onderzoekers aan kankeronderzoek. Wanneer deze onderzoekers samenwerken en hun kennis delen, kunnen eerder nieuwe ontdekkingen worden gedaan en heeft de patient sneller baat bij kankeronderzoek. Daarom zal de internationale samenwerking verder worden gestimuleerd door het vormen van internationale onderzoeksteams. Hierbij wordt samengewerkt met de Amerikaanse partner Stand Up To Cancer; zij brengen toponderzoekers van verschillende instituten bij elkaar om samen te werken als één team. Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben één gezamenlijke doelstelling: meer ontdekken over kanker en die kennis sneller naar de patient brengen.

www.staoptegenkanker.nl
KWF Kankerbestrijding kan niet zonder de steun van de Nederlandse bevolking. De strijd tegen kanker steunen kan op veel manieren; donateur worden, een actie opzetten of vrijwilliger worden. Voor de mensen die voor KWF in actie willen komen, is de website www.staoptegenkanker.nl
opgezet.