Rol van fructose bij ontwikkeling diabetes onderbelicht

Array

Diabetes-deskundige Dr. Verhelst waarschuwt voor pandemie en hamert op voorlichting
Vandaag wordt wereldwijd aandacht besteed aan diabetes mellitus tijdens Wereld Diabetesdag 2011. Op dit moment hebben ruim 300 miljoen mensen last van diabetes of ‘suikerziekte’ en dit aantal zal de komende twintig jaar naar verwachting oplopen tot 438 miljoen. Dr. Geert Verhelst, voedingsdeskundige op het gebied van diabetes, wil in dit verband aandacht vragen voor de rol die fructose speelt bij de ontwikkeling van diabetes.

 

Verhelst: “Meer en meer wordt ingezien dat suiker een rol speelt bij de ontwikkeling van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes. Niet alleen omdat het bijdraagt aan een overmatige calorie-inname en dus overgewicht, maar ook omdat het door zijn hoge fructosegehalte wezenlijk verschilt van andere koolhydratenbronnen zoals brood, pasta en aardappelen. Verschillende recente studies hebben bovendien aangetoond dat fructose een grotere rol speelt bij het optreden van insulineresistentie dan glucose. Hier wordt nog veel te weinig aandacht aan besteed, de voorlichting hierover schiet nog tekort. Terwijl het juiste dieet voor mensen met diabetes van levensbelang is en het de ontwikkeling van de ziekte vaak zelfs kan voorkomen.”

 

In Nederland leven naar schatting ruim 1 miljoen mensen met diabetes, waarvan zo’n 250.000 dit zelf nog niet weten. Dr. Verhelst: “Vooral bij mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, zoals mensen met overgewicht of met insulineresistentie, kan verandering van leefstijl voorkomen dat de ziekte ook daadwerkelijk ontwikkeld wordt. In dit stadium zijn voldoende beweging en gezonde eetgewoonten dan ook van levensbelang. Waarbij bij voorkeur alle soorten suiker en andere bronnen van fructose gemeden worden. De enige uitzondering hierop is fruit, omdat het aandeel van vezels daarin fructose onschadelijk maakt.”

 

Wereld Diabetes Dag (WDD) is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. De dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

 

—————————–

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen