Anesthesioloog-pijnspecialisten starten onderzoek naar behandelmethode

Array
De sectie pijngeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) start, in samenspraak met het College voor zorgverzekeringen (CVZ), een onderzoek naar de doelmatigheid van behandelmethoden bij pijnklachten in de lage rug. Tot op heden is er geen eenduidig bewijs over het effect van de behandelingen die door multidisciplinaire teams in pijnklinieken worden toegepast. Het onderzoek wordt grotendeels gefinancierd door ZonMw; het dataregistratiesysteem wordt gefinancierd door de sectie pijngeneeskunde.
Rapport chronische pijn
De start van het doelmatigheidsonderzoek sluit aan bij het rapport ‘chronische pijn’ van de Regieraad Kwaliteit van Zorg. Een van de aanbevelingen in het rapport is het starten van onderzoek naar verbetering van kennis en effectiviteit van behandelmethoden. De sectie pijngeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport en zal zich inzetten deze in de praktijk te brengen.Maatschappelijke gevolgen lage rugpijn
Ongeveer 80% van de Nederlanders heeft wel eens lage rugklachten gehad. De meeste patienten worden behandeld door huisarts of fysiotherapeut. Naar schatting kampt 20% van de patienten na drie maanden nog met chronische lage rugklachten. De kosten die deze rugklachten met zich meebrengen zijn enorm hoog. Als behandeling door huisarts en/of fysiotherapeut niet succesvol is, kunnen patienten worden doorverwezen naar een anesthesioloog-pijnspecialist die veelal onderdeel is van een multidisciplinaire pijnkliniek.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen