Preventief aspirine slikken niet nodig

UMC Utrecht
Dagelijks een aspirientje slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen heeft voor gezonde vrouwen weinig zin. Dat berekenen onderzoekers van het UMC Utrecht. Ze publiceren hun resultaten in het tijdschrift European Heart Journal. Aspirine verdunt het bloed en voorkomt het ontstaan van bloedpropjes en beroertes. Maar het dagelijkse gebruik van aspirine kan ook blauwe plekken en bloed in de urine veroorzaken, en zelfs maagbloedingen en hersenbloedingen. Wanneer wegen de voordelen op tegen de nadelen? Bij mensen die al een beroerte meegemaakt hebben heeft aspirine netto een gunstig effect. Maar hoe zit het bij gezonde mensen? Dat is een langlopende discussie onder artsen.

Internist prof.dr. Frank Visseren, arts-onderzoeker Jannick Dorresteijn en collega’s van het UMC Utrecht analyseerden samen met onderzoekers van Harvard Medical School de gegevens uit de Women’s Health Study. Daarin kregen bijna 40.000 vrouwen van 45 jaar en ouder tien jaar lang aspirine of een nepmedicijn. Aspirine verminderde het relatieve risico op hart- en vaatziekten voor de gemiddelde vrouw met negen procent. Maar het effect van aspirine zal niet voor alle vrouwen gelijk zijn.

Rekenmodel
Visseren en collega’s ontwikkelden daarom een rekenmodel waarmee het effect van aspirine voor individuele vrouwen voorspeld kan worden. Daarmee is te berekenen welke vrouwen baat hebben bij aspirine en welke niet. Het positieve effect van aspirine blijkt voor de meeste vrouwen erg laag te zijn. Bij negen van de tien vrouwen neemt het risico op hart- en vaatziekten slechts af met één procent of minder. Alleen bij sommige vrouwen boven de 65 jaar heeft aspirine netto een gunstig effect. Maar om één geval van hart- en vaatziekten te besparen moeten wel 50 vrouwen behandeld worden.

“Voor vrouwen onder de 65 heeft het gebruik van aspirine dus geen positief effect”, concludeert prof. dr. Frank Visseren. “Het is een ondersteuning van het Nederlandse beleid om terughoudend te zijn met aspirine bij gezonde mensen. Maar in de Verenigde Staten geven artsen veel vaker aspirine ter voorkoming van hart- en vaatziekten.”

Polypil
De resultaten kunnen ook van belang zijn voor de zogenaamde `polypil’ tegen hart- en vaatziekten. Dat is het idee om mensen preventief een dagelijkse pil te geven met cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en aspirine. Maar een polypil voor gezonde mensen zou geen aspirine hoeven bevatten, vinden Visseren en collega’s.

Het artikel is op 16 november online verschenen in het European Heart Journal. Arts-onderzoeker Jannick Dorresteijn van het UMC Utrecht is eerste auteur van het stuk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen