De nieuwe thuiszorg: zelfsturende teams

Array

Ruim 500 mensen lieten zich op 24 november inspireren door de ervaringen van ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente tijdens het congres‘De nieuwe thuiszorg’. De Almeloose zorgorganisatie presenteerde ervaringen en adviezen van medewerkers, bestuurders en adviseurs tijdens het congres dat zij samen met In voor Zorg organiseerden.

Bestuurder Irma Harmelink van ZorgAccent & TNWT is trots op wat de zorgmedewerkers hebben bereikt en vindt het van belang de kennis te delen en de verhalen te vertellen. Harmelink: ‘Als zorgorganisaties staan we allen voor dezelfde uitdaging: de zelfredzaamheid van clienten ondersteunen.’

In 2009 startte ZorgAccent met het vernieuwingsproces. De organisatie wilde het vak teruggeven aan de teams. Daartoe herstructureerde de organisatie de hele thuiszorg: van centraal aangestuurde organisatie naar zelfsturende zorgteams. Centraal staat de relatie tussen client en zorgverlener.

Zelfsturing
De zorgmedewerkers vertelden zelf de verhalen aan een nieuwsgierig publiek, dat veel praktische vragen had. Hoe pakten de verpleegkundigen het aan? In de nieuwe vorm zijn er geen managers meer. De teams worden bijgestaan door coaches en een backoffice. Roostering, planning doen de teams zelf. Dat leidt tot blijere medewerkers, die zich weer meer gewaardeerd voelen. Ook de clienten varen er wel bij: zij krijgen minder verschillende zorgverleners over de vloer en meer aandacht.

Feestje
Een belangrijk element is verminderen van de bureaucratie, door vereenvoudigeing van de administratie. Projectleider Inge Borghuis vertelde vol trots dat in anderhalf jaar tijd alle teams zelfsturend zijn geworden. “De mensen in de zorg werken weer met vuur en zijn blij. Ze worden weer gezien. Het is mooi om te zien dat de teams het zo naar hun zin hebben en ze vinden het fantastisch om te doen. Deze dag is een feestje. We zijn er nog niet, maar er is wel al veel te vieren.”

Harmelink: “Het is een ontzettend leuke dag. Dit is echt een kroon op het werk voor de medewerkers, zij hebben zo hard gewerkt. Het is nu ook hun feest: ze kunnen hun verhalen vertellen, laten zien hoe ze het doen. We kunnen dit proces natuurlijk ook alleen met de medewerkers doen en door hen de ruimte te bieden. Zij zijn trots op hun werk en ik ben trots op hen.”

Meer over de projecten van ZorgAccent & TNWT en In voor zorg leest u hier.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen