Klinische studie naar griep bij ouderen van start

0
335

Het RIVM start in november een klinische studie om de ziekteverwekkers van griepachtige verschijnselen bij ouderen in kaart te brengen. Het onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor de bestrijding van griep en andere luchtweginfecties onder de bevolking.

De seizoensgriepvaccinatie helpt om griep te voorkomen die veroorzaakt wordt door het griepvirus, maar werkt niet tegen griepachtige verschijnselen die door andere virussen of bacterien worden veroorzaakt. Het nieuwe onderzoek, onder 2100 ouderen uit de omgeving van Hoofddorp, brengt in kaart hoe vaak griepachtige verschijnselen werkelijk door het griepvirus worden veroorzaakt. Indien griepachtige klachten niet door het griepvirus veroorzaakt zouden worden, wordt onderzocht welke andere ziekteverwekkers deze klachten veroorzaken. Eind 2012 worden de eerste resultaten verwacht.

Griep komt jaarlijks vooral in het winterseizoen voor in Nederland. Het is een infectie aan de luchtwegen en wordt veroorzaakt door een virus: het influenzavirus. Mensen met een griepinfectie hebben verschijnselen als koorts of verhoging, en vaak ook hoofdpijn, spierpijn, zich niet lekker voelen (algehele malaise), hoesten, een pijnlijke keel en een verstopte neus. Ook andere virussen en bacterien kunnen vergelijkbare griepachtige ziekteverschijnselen veroorzaken.

Het nieuwe onderzoek gebeurt in samenwerking met het Linnaeus Instituut van het Spaarne Ziekenhuis.
[RIVM]

Vorig artikelStress heeft grote impact op leren en geheugen
Volgend artikelNtVP pleit voor gedragscode media bij rampen en calamiteiten.
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.