NtVP pleit voor gedragscode media bij rampen en calamiteiten.

Array

De Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) neemt het initiatief om richtlijnen op te stellen voor de berichtgeving in de media bij rampen en calamiteiten. De wijze waarop media berichten over dergelijke ingrijpende gebeurtenissen in de samenleving kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van de getroffenen. De NtVP pleit daarom voor een bewuste opstelling van de media. ‘Media zouden zich vooral moeten richten op feitelijke berichtgeving en zouden moeten afzien van live interviews met getroffenen of slachtoffers direct na de calamiteit’, aldus Jos Weerts, voorzitter van de NtVP.

“Het direct in beeld brengen van het leed en de ontreddering van slachtoffers kan schadelijk zijn voor hun verwerking”, stelt Weerts,namens de NtVP. “Datzelfde geldt voor het benadrukken van mogelijke risico’s en voor het nadrukkelijk zoeken naar of speculeren over oorzaken, verantwoordelijken of schuldigen.”

De NtVP wil de richtlijnen en gedragscode in samenwerking met de media gaan samenstellen en zal hiertoe overleg aangaan met de Raad voor de Journalistiek, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en diverse vooraanstaande journalisten.

Congres 29 november ‘Psychotrauma, maatschappij en behandelkamer’
Het initiatief wordt dinsdag 29 november nader toegelicht op het jaarlijks congres van de NtVP in de Meervaart te Amsterdam. Dit congres met als titel ‘Psychotrauma, maatschappij en behandelkamer’ wordt om 9.30 uur geopend door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en wordt om 15.50 uur afgesloten met een discussieforum over de rol van de media. Het forum staat onder leiding van Jaap Smit (voorzitter CNV, vrml. Directeur Slachtofferhulp) en diverse vertegenwoordigers van de media, waaronder Ad van Liempt en Willem Lust.

Over de NtVP
De Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) is in mei 2006 opgericht. De NtVP is een ontmoetingsplek en een platform voor iedereen in Nederland en Belgie die professioneel werkzaam is op het gebied van psychotrauma. Het doel is om zowel praktisch uitvoerenden als wetenschappelijk onderzoekers op dit terrein met elkaar in contact te brengen. De NtVP wil daarnaast ook aan anderen beroepsgroepen kennis overdragen op het gebied van psychotrauma. Deze uitwisseling van kennis en ideeen zal de kwaliteit van het werk bevorderen.

Bron: Veerkracht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen