Wereld Aids Dag en normen voor `groene’ condooms

Op donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Elk jaar staat deze dag overal in de wereld in het teken van de strijd tegen aids. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de aidsproblematiek en opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. In de TV-campagne STOP AIDS NOW vraagt Angela Groothuizen dit jaar donaties om goede voorlichting te kunnen geven aan jongeren in Afrika.

Normen voor condooms
De voorlichting aan de jongeren gaat over het gebruik van condooms. Waarom zou je een condoom gebruiken, waar zijn ze verkrijgbaar en hoe maak je het gebruik van een condoom bespreekbaar? Er zijn veel verschillende condooms op de markt verkrijgbaar. Maar een condoom is pas echt veilig als het een goedgekeurd condoom is. In normen staan eisen waaraan een condoom moet voldoen en methodes om dit te kunnen testen. Er bestaat een zestal normen voor condooms:

* NEN-ISO 4074:2002 Natuurrubber latex condooms – Eisen en beproevingsmethoden
7* NEN-ISO 23409:2011 Condooms voor mannen – Eisen en beproevingsmethoden voor condooms gemaakt van synthetische materialen
* ISO 25841:2011 Vrouwencondooms – Eisen en beproevingsmethoden
* NEN-ISO 16037:2002/A1:2011 Rubbercondooms – Klinische beproevingen
– Meting van de fysische eigenschappen
* NEN-ISO 29941:2010 Condooms – Bepaling van nitrosaminen migrerend van natuurlijk rubberlatex condooms
* NEN-ISO 16038:2005 Rubber condooms – Richtlijn voor het gebruik van ISO 4074 bij het kwaliteitsmanagement van natuurlijke rubber latex condooms

Normcommissie Condooms wil `groene’ condooms
In 2010 is de NEN-normcommissie Condooms, formeel `Mechanische contraceptiva’ opgericht. De commissie vormt het Nederlandse platform voor het beoordelen, bijstellen en opstellen van internationale (ISO en EN) normen. Dit betreft niet alleen het soort testen dat uitgevoerd wordt, maar ook inspraak over maten, pasvormen, diktes, gevoeligheid en soorten materialen.

Voor de commissie zijn duurzaamheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van condooms belangrijke aandachtspunten. Inmiddels is de Nederlandse commissie bezig een internationale werkgroep op te richten op het gebied van ecologische en “cradle to cradle” productie van condooms. Met deze manier van maatschappelijk produceren, worden producten gemaakt die na gebruik weer hergebruikt kunnen worden of opgesplitst in componenten die weer een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Het idee is een klassensysteem in te voeren waaruit blijkt hoe `groen’ de condoom is; dus hoe milieuvriendelijk het productieproces – van het aftappen van de latex tot aan het verpakken van de condooms – is verlopen.

Meer informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over deelname aan de normcommissie kunt u contact opnemen met Marieke van ’t Root, telefoon             (015) 2 690 103       of e-mail [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen