Embryo’s zweven in I-Space

Array

Het bestuderen van afbeeldingen van embryo’s die ‘zweven’ in de virtuele onderzoeksruimte I-Space van het Erasmus MC levert belangrijke informatie over de groei en ontwikkeling van de ongeboren baby. Dat ontdekte dr. Melek Rousian.

Twee echo’s
Sinds de jaren ’80 wordt bij bijna alle vrouwen tijdens hun zwangerschap minstens twee keer echoscopisch onderzoek gedaan. Met de echo’s kunnen gynaecologen groeiproblemen en afwijkingen van de foetus vroegtijdig vaststellen.

Onvolledig
Vanaf de jaren ’90 is het mogelijk met echoapparatuur de foetus driedimensionaal op te nemen. De beoordeling van het beeld gaat echter via een plat medium: een beeldscherm. Dit heeft als nadeel dat de derde dimensie niet volledig wordt benut.

Grot
Het Erasmus MC beschikt sinds 2005 over het hypermoderne I-Space ‘virtual reality’-systeem. Deze onderzoeksruimte is een digitale ‘grot’ waarin medische afbeeldingen zwevend in de lucht kunnen worden geprojecteerd. De driedimensionale beelden zijn met een speciale bril van alle kanten te bestuderen.

Primeur
Dr. Rousian heeft ontdekt dat deze virtuele realiteit bij uitstek geschikt is om bepaalde structuren in het embryo duidelijk te visualiseren. Zij kon met de bijzondere techniek op eenvoudige wijze het volume van het embryo meten en ook het ontwikkelingsstadium bepalen. Artsen en onderzoekers verkrijgen met deze techniek belangrijke informatie die op het gewone beeldscherm verborgen blijft.

Riskante zwangerschap
“Het is belangrijk om de structuren van het embryo en hun groei zo vroeg en precies mogelijk te volgen. Abnormale groei heeft in deze prille periode vergaande gevolgen voor later”, zegt Rousian. Zij benadrukt dat deze manier van afbeelden vooralsnog alleen wordt toegepast voor onderzoek en bij risicozwangerschappen.

Gepromoveerd
Rousian (25) promoveerde afgelopen november aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op ‘Embryonale ontwikkeling en virtuele realiteit’. Zij verrichtte haar onderzoek op de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie en Bioinformatica van het Erasmus MC.

Bron: Erasmus MC

Recente artikelen