Baten-risicobalans groeihormonen-bevattende geneesmiddelen blijft positief

Array

De werkzaamheid van groeihormonen-bevattende geneesmiddelen weegt nog steeds op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s die deze producten met zich meebrengen. Dit concludeert de CHMP, het wetenschappelijke comité van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA), waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is vertegenwoordigd, op basis van een herbeoordeling van de veiligheid van groeihormoon-bevattende geneesmiddelen.

De CHMP was een herbeoordeling gestart omdat eerste onderzoekresultaten van een langlopende epidemiologische studie suggereerden dat patienten die gedurende hun jeugd werden behandeld met groeihormoon-bevattende geneesmiddelen, mogelijk een hoger risico hadden op overlijden, met name door bottumoren en bloedingen. Naar aanleiding hiervan heeft de CHMP alle beschikbare data bekeken in een herbeoordeling van de baten-risico balans. De CHMP concludeerde dat de studie belangrijke methodologische tekortkomingen had en dat het mogelijke verhoogde risico op overlijden niet werd bevestigd door de andere beschikbare veiligheidsgegevens. Alle gegevens in acht genomen beschouwt de CHMP de baten-risico balans, binnen de goedgekeurde indicaties en doseringen, van groeihormoon-bevattende producten nog steeds als positief.

Deze herbeoordeling is ook aangegrepen om de bestaande productinformatie op Europees niveau te harmoniseren. De geharmoniseerde bewoording benadrukt dat de maximaal aanbevolen dosering niet mag worden overschreden. Daarnaast dienen groeihormonen niet te worden voorgeschreven als er bij de patient aanwijzingen zijn die duiden op tumoractiviteit.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen