Behandelingen huilbaby’s onverantwoord

Array

Artsen slaan alarm voor gevaarlijke therapie voor baby’s
De behandelingen die veelal worden gebruikt bij huilbaby’s blijken gevaarlijk voor baby’s te zijn. Tientallen therapeuten houden zich bezig met behandelingen waarbij ze baby’s behandelen door ze dubbel te vouwen of diep te buigen. Kinderartsen en huisartsen slaan hierover alarm. De behandelmethode kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs het overlijden van kinderen, aldus de artsen.zo blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. En het worden er steeds meer. Ook reguliere zorgverleners zoals fysiotherapeuten houden zich bezig met deze behandelingen. Zij bieden die dan vaak in hun gewone fysiotherapiepraktijk aan onder de noemer cranio sacrale therapie.

De RTL-researchredactie maakte een rondgang langs reguliere huisartsen en kinderartsen. Zij noemen het buigen en dubbelvouwen van baby’s ‘levensgevaarlijk’. “De ademweg kan worden belemmerd, de uitzet van de borstkas kan moeilijker worden, door duwen in de nek kun je hartritmestoornissen veroorzaken en ook ademstoornissen ontstaan en het ruggenmerg kan worden afgeknikt bij een baby”, zegt kinderarts Carin Verlaat, kinderarts in het UMC St. Radboud. Ook het terugbrengen in de foetushouding is uit den boze.

Huisarts Nico van Duin uit Almere constateert dat ouders steeds vaker naar dit soort behandelingen grijpen. Ook hij noemt dit gevaarlijk en in sommigen gevallen zelfs ‘kindermishandeling’. “Wat ik zie is zelfs gewelddadig. Je moet van de nekjes van baby’s afblijven en die kinderen nooit zo buigen.”

Recent heeft een osteopaat ook ouders zelf geïnstrueerd om hun dochter van 6 weken zelf diep te buigen, zo blijkt uit het RTL-onderzoek.

Ondanks de waarschuwingen gebruiken therapeuten de techniek nog steeds. Ook therapeuten zelf maken zich nu zorgen over een wildgroei aan behandelaars. Een deel zou niet over de benodigde kwalificaties beschikken. “Steeds meer reguliere fysiotherapeuten en osteopaten volgen slechts een paar lessen en noemen zich dan cranio sacraal therapeut”, aldus de belangenvereniging van cranio sacraal therapeuten RCN.

RCN ontkent overigens dat de therapie gevaarlijk is als die op een juiste manier wordt uitgeoefend. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zegt zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s van cranio sacraal therapie. De KNGF benadrukt ook dat osteopathie geen fysiotherapie is.

Ouders met een huilbaby zijn volgens de artsen vaak wanhopig en dat is begrijpelijk, zeggen zij. “Maar waarom moet een kind altijd stil zijn? Er zijn baby’s met meer temperament en sommigen zijn emotioneler”, zegt huisarts Van Duin. “Het is een lastige boodschap. Maar dat moeten ouders toch echt leren accepteren.” Kinderarts Verlaat wijst erop dat ziekenhuizen vaak ook behandelingen voor huilbaby’s aanbieden.

Bron: RTL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen