HPV-test beter dan traditionele uitstrijkje

Array

The Lancet Oncology publiceert finale resultaten van het POBASCAM* onderzoek:  VUmc: onderzoek bevestigt advies Gezondheidsraad
Vorige week publiceerde het prestigieuze The Lancet Oncology de resultaten van een longitudinaal onderzoek, dat meer dan 10 jaar liep en in opdracht van Zorg Onderzoek Nederland is uitgevoerd door het VUmc onder leiding van prof. dr.  Chris Meijer.  In het  POBASCAM onderzoek zijn bijna 45.000 Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 29-56 jaar getest op baarmoederhalskanker, waarbij de ene groep met het traditionele uitstrijkje werd getest en de andere groep met een DNA HPV-test.
Uit deze studie is reeds geconcludeerd dat de HPV-test sensitiever is in de detectie van baarmoederhalsafwijkingen dan cytologie. Echter, deze resultaten waren nog niet eerder vergeleken in 2 screeningsrondes met een tussenliggende periode van 5 jaar.  De publicatie van vorige week geeft nu duidelijk aan dat implementatie van de HPV-test in bevolkingsonderzoek leidt tot eerdere detectie van klinisch relevante afwijkingen van de baarmoederhals, die tijdig en adequaat behandeld kunnen worden en daarmee betere bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Volgens de auteurs vormen deze resultaten het bewijs om over te gaan op HPV-testen in het nationaal bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

De hr HPV-tests die de Gezondheidsraad beschouwt als klinisch valide en betrouwbaar zijn de GP5+/6+ PCR tests toegepast in het POBASCAM onderzoek, en de QIAGEN hc2 test. De hc2 HPV DNA-test werd toegepast in vele studies die een belangrijke bijdrage hebben geleverd  aan de totstandkoming  van het  Gezondheidsraad-advies van 24 mei 2011.

De VUmc publiceerde afgelopen donderdag een persbericht hierover.
Hier kunt u de abstract lezen van het artikel in The Lancet Oncology.

Bron: QIAGEN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen