Nu geen aanleiding om beleid op borstimplantaten PIP en M-Implants te wijzigen

Array

In september 2010 riep de inspectie alle vrouwen met de implantaten van het merk Poly Implant Protheses (PIP) en M-Implants op zich te melden bij hun behandelend arts of kliniek voor onderzoek. Eerder dat jaar verbood de IGZ al de handel en het implanteren van deze implantaten. Reden hiervoor was dat de implantaten een verhoogde kans hebben te scheuren en/of te lekken en niet duidelijk was of er op de langere termijn mogelijke schadelijke lichamelijke reacties op de siliconengel kunnen optreden. Op dit moment is er nog geen aanleiding dit beleid te wijzigen.

Het recente bericht in de Franse kranten dat de Franse autoriteiten hebben besloten om 30.000 vrouwen met borstimplantaten van het merk Poly Implant Protheses (PIP) op te roepen om deze preventief te laten verwijderen is niet juist. Tot twee weken geleden was er in het internationale netwerk één geval bekend van kanker bij een vrouw met dit borstimplantaat. Afgelopen donderdag meldde de Franse inspectie op haar site dat er nu 8 gevallen van kanker bij vrouwen met het PIP-implantaat bekend zijn. De relatie tussen deze kanker en het PIP-implantaat is echter niet aangetoond.

De Franse autoriteiten verwachten eind deze week een advies van experts. Op basis van dit advies beslissen de Franse autoriteiten of zij overgaan tot maatregelen.
De IGZ heeft hierover nauw contact met de Franse autoriteiten en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Steeds als er nieuwe informatie beschikbaar komt, bekijkt de IGZ in overleg met de NVPC of dit reden geeft om het beleid aan te passen.

Er bestaat geen centrale registratie van implantatie of explantatie van borstimplantaten. Daarmee is er geen zicht op hoeveel vrouwen met deze implantaten gehoor hebben gegeven aan de oproep van de inspectie zich te laten onderzoeken. In april 2010 was de schatting dat zo’n 1000 vrouwen in Nederland de implantaten van PIP of M-Implants hebben.

Veelgestelde vragen over borstimplantaten PIP en M-implants: http://www.igz.nl/actueel/veelgestelde-vragen/borstimplantaten_poly_implant_prothesespip/

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen