Onderzoek: ‘huisartsen maken weinig fouten’

Array

Nederlandse huisartsen maken weinig grote fouten. Dit blijkt uit onderzoek van Sander Gaal. Uit grootschalig dossieronderzoek naar incidenten bij huisartsen blijkt dat bij zeven op de 1000 contacten tussen patient en huisarts sprake is van een incident met nadelige gevolgen voor de patient. Vergeleken met ziekenhuizen is dat laag.

Kleine fouten
Bovendien gaat het meestal om kleine fouten, zoals de patient niet terug bellen. Slechts bij 7 van de 8400 contactmomenten worden ernstige fouten gemaakt, zoals het te laat doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Beter dan ziekenhuis
De huisarts doet het daardoor veel beter dan het ziekenhuis. Daar lopen jaarlijks rond de 40.000 mensen gezondheidsschade op door vermijdbare medische fouten. 1960 mensen overlijden door die fouten. Vooral het goed kennen van de patient werkt in het voordeel van de huisarts, volgens onderzoeker Gaal.

Promotieonderzoek
Sander Gaal onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid hoe vaak incidenten bij huisartsen voorkomen. Op vrijdag 6 januari aanstaande promoveert Gaal aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verder lezen
Op de site van Spits staat een uitgebreider artikel over het onderzoek.

Bron: Arts&Apotheker

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen