Symposium ‘Doorbehandelen in de laatste levensfase’

Dankzij de moderne geneeskunde gaan veel mensen minder snel dood. We zijn met zijn allen gezonder en leven langer. Geneeskunde is goed in het wegschuiven van de dood, vaak met agressieve interventies. De keerzijde is dat patienten meer ziekten tegelijk hebben en als gevolg daarvan meer medicatie gebruiken en behandelingen ondergaan.

Patienten vechten voor hun leven, vaak ook nog als ze weten dat het overlijden nadert. Maar ook voor artsen is het niet altijd eenvoudig om tijdig te zeggen dat een patient ook kan overwegen te stoppen met behandelen. In juni gaat de KNMG in debat over de mechanismes in de zorg die ervoor zorgen dat artsen te lang doorbehandelen in de laatste levensfase. Ook wordt bediscussieerd wat we hieraan kunnen doen.

Symposium ‘Doorbehandelen in de laatste levensfase’
startdatum 14 juni 2012
einddatum 14 juni 2012

Thema’s:
• Wie voert de regie, de arts of de patient?
• Curatie tot het bittere eind?
• Geld speelt geen rol

Het symposium vindt plaats in juni 2012, de voorlopige datum is donderdag 14 juni (middag-avond).